template

Sunday, December 11, 2011

MISSION COMPLETE!

Oh yeah, about 2pm today, I just accomplished my TOEFL iBT Test.
Hamdalillah.. Finally I free from any commitment of the EXAM!!

oke la. everything is just fine. now, i just have to pray for the best.

Actually, this morning I am not feeling very well,there is something wrong with my eyes. I dont know, my eyes are red. I have headache, but then exam must be go on even I were in accident. huu~~

Ok la ,forget all about the exams~
think about FREEDOM now!! even for a while 
and after this I will start my first project!
this one !! -----------------------------------

bunga bunga pink. pinky kah aku ni? ;p

My own album :)
I cant wait it!

Ok, til then! maasalamah!

p/s kak long, if u read this, I know u just cant wait to see the pics right? hehehe
dun worry, I will show it to u by hook or by crook :)

Friday, December 9, 2011

Friday Tazkirah :)


When you sleep, you dream.
When you sleep, you lost your mind.
You lost your body.
You leave the real world.
Anything you do in your dream will never affect your world.
When you wake up from your sleep, you are in the real world again.
Alhamdulillah.

The world is like a dream.

When you die, you lost your body.
You leave the real world.
BUT, anything you did in this dream, it will affect your hereafter.
and you will never ever WAKE UP from the sleep.

This world is the real dream for the hereafter.
Whatever you did in this short dream, you will receive it in the hereafter.

Jannah or Narr.
You choose.

Thursday, December 8, 2011

NERVOUSSSS!!

aSSalamualaikum~~

I AM NERVOUSSSS !!!blogger-emoticon.blogspot.com


PAHAMMM DAKKKK?????!!!

i will sitting for my TOEFL this sunday. i had flu since three days agoblogger-emoticon.blogspot.com, and yesterday was the first day i revised for TOEFL.

oh, damnnnn!! blogger-emoticon.blogspot.com


until now, speaking section is the most-hardest- section !!!
arghhh!!
I CANT MASTER IT YETTT !!!

nooooo!!!!blogger-emoticon.blogspot.com

macam mana nii?? adeyhhhhh...
nak lari?blogger-emoticon.blogspot.com

tak bleyyy !!! kena hadapi jugak!!blogger-emoticon.blogspot.com hmmmmm....

ok, everyone. i just want to luahkan perasaan ni.. dah jerit satu umah, tp xberkesan juga.. tak mampu nak bg terer cakap english.. hmm..

ok, maasalamah everyone ......
blogger-emoticon.blogspot.com

Sunday, December 4, 2011

babbling again~

Assalamualaikum~

Oh ya, I just finished SAT at Dalat International School in Penang. I think I am the only girl with hair covered, and there a few Malay boys. One of them is from INTEC too, but unfortunately I do not know his name, I just know his face. huu~
blogger-emoticon.blogspot.com

but, i guess it is not important right? teheee!

oke la, everything was going fine, I pray, for this time, I will pass the requirement.. ameeenn~

and now, I am struggling for TOEFL. this is the hardest part as there is SPEAKING SECTION! oh, no.

blogger-emoticon.blogspot.com

rilex2.. chill2.. practice make perfect! yahh ! cool jaa~
blogger-emoticon.blogspot.com



hmm.. actually, I miss a lot of things, seriously ..
last time, I saw al-kuliyah with the audiences were wearing the tudung labuh, do u know what is tudung labuh? u know, like tudung sekolah but, it is longer.
thats mean the tudung really cover you hair, your chest which is as asked by Islam.




yeah, I miss to wear this kind of tudung. In INTEC, particularly in American Degree Foundation Program, there are two people who are still with their identity; girl with tudung labuh. I respect them very much! Widad and Naimah.
What about me? It is still long and cover my hair and chest, but I have to put some brooches.

Hmm.. Well.. Ahh, I do not know to say.
Still people looking down at people who wear this kind of tudung. I do not know why. blogger-emoticon.blogspot.comMaybe because it is obsolete? Obscure? Old fashinoned? bla bla bla

I remembered Widad said before, " Kita kena buktikan budak tudung labuh pun boleh jugak pi Amerika"

She is right, this is a motivation for us to make people realize, make people know that BUDAK TUDUNG LABUH PUN BOLEH PI AMERIKA!

If I am not mistaken, we are the second batch from Maktab Mahmud who are going to study in US. Our senior, Faris had successfully in US, Iowa University.

You know, you are not only bring up your name, your family`s name and also Maahad`s name!

ah, sudah. banyak merepek~

and one more, I miss all the tazkirah. I stalked my friends` blog, and they are really good in giving tazkirah. congratulation friends! I wish I can be like all of you.
blogger-emoticon.blogspot.com

please pray for me kawan~
I miss all of you.
I miss the moments that we had together.
I miss the tazkirah that I had left a few month ago.
I miss it...
I miss you ..

. tears in smile .

Sunday, November 27, 2011

Exammmmmm !!

Assalamualaikumm..

Malam ni balas dendam, dah lama xpost, sekali post 3, tu diaaa..
ehem3.. ok, back to normal.

Dear friends,
 my VERY BIG EXAMINATIONs are around the corner.
I have my SAT on this Saturday, 3rd December 2011
and TOEFL on next Saturday, 11th December 2011

So, please..
I need your doa, friends.
Please pray for my success.

p/s I still have 6 exercises to do in 7 days! oh Allah, please help me..
I loike this! :)
                   




uia vs intec



Assalamualaikum ..

-- malay version --

Hahaha . gaya macam xpandai cakap melayu je an. haha. xkesah la, ckp kedah pure punya~
ok. straight to the point, eh3, silap, terus kepada err .... ( point apa eh dalam melayu? adesss )

tukaq2..

-- rojak version -- :D

dah2,. merapu byk2. ok, hari ini merupakan hari yang baru dalam tahun yang baru , 1433H.
aku rasa patutnya kita sama2 muhasabah balik apa yang kita dah wat sebelum2 ni. aku pun sama, aku rasa banyak benda yang kena tengok balik, kena perhati balik. ya, banyak benda.

diberi peluang utk ditempatkan oleh Allah kat INTEC selama lebih kurg 4 bulan ni, byk la dugaannya. rasanya mana2 ipt pn sama la melainkan kalau mpa duk kt uia ka usim, tu len la.. situ dah terjaga biah depa, tp kalau kat tempat len.. hmmm..

.

sebulan di uia dan 4 bulan di intec,
banyak perbezaannya..
seriously..banyak sangat..



even sebulan ja kat uia, bila nak berpisah dgn classmates , dormates, cek teghiyakk .. wuuuu




childish kan? aha, biaq la. tu mksud xsnggup berpisah, berat ati nak berpisah, tu la mungkin ukhwah fisabilillah.

4 bulan kt intec? hey2.. hahaha.. adess,, ok2, mybe 2 weeks before final exam tu bru rasa keserasian dgn classmate, bru nak msuk dgn housemate. sebab aku pilih kwn ke? huhu,, tak kot.. (err .. maybe yes =,=")
haha.. firstly mungkin sebab first perception. yeah, people tend to judge the book by its cover, judge people by their appearance. right? adesss3.. jahat nehhh..

jap, cqita sal intec ckp bi terus? pulak.. heee~

kalau kat uia tu, tiap pg ngn ptg org tlg bcakan mathurat. mau ngn xmau ja nk ikut bca sekali.
tp kat intec, so sorry laa, nek lori la kamuu.. sendiri mau ingt ahhh.. it depends to urself, unless u have a very pious friend who will remind you to recite it.
untung kan uia ?
for intec, we ( no,no,no,, it just ME ) are exposed to the real world. THIS IS THE REAL WORLD.
pandai2 la kita nak cari usrah, nak cari makanan hati kat mana.
it is all depends to ourselves.

kat INTEC ni, ada byk program, mpa nak p mana, ckp ja. nk p india?uk?mesir?jordan?jepun?korea?ausie?US? (^^,,).. mcm2 ada.. :D
tp, mau struggle gila2 la.. gila sgt2.. nk fight dgn budak2 pandai. susah tp xmustahil [pndai la nasihat org, diri sendiri tuu... ehehehe]

kalau kat uia, memang aku duk tmpat yg sgt safe dah. memang zon selamat la kiranya.
bila duk intec, tu diaaa.. cabaran dan dugaan bertimpa2 beribu kali jauh dr safe zone!
paham tah? bahasa cm apa lg. haehh
nak hbaq, aku dok intec ni, aku kuaq dr safe zone, and tu diaa... inilah duniaaa~~
huhu..

hmm.. apa lg eh nak cita life kat sini ?
lagi .. haaa, kalau mpa nak pi US jugak.. hmm.. cena eh nak hbq.. tp, nak habaq, kira ada la sesetengah tu bila duk dalam dewan peksa agama, baru tau kata dia tu Islam. pham kot noh. memang dah Amerika kat sini.. hmm.. tatau la kan, tu life depa, org KL, life mereke memeng macam tu rasenye.
aku pun tatau la, aku dok kedah, mana nak tau.
tapi, sebenaqnya sedih la.. aku xmampu nak nasihat, sbb i feel that i do not have strength to advice. ada yg menyuarakan keinginan memakai tudung secara berterusan, tp depa ckp, kalau nak pakai tudung, nak jd baik, mesti ada ja halangannya. i feel like , "uh, im bad. i cant give any advice to her. she asked for my advice, my i cant bcoz im not..aku bkn sorg yg pndai ckp, yg pndai bg.. argghh.. i dunno.

lepas2 tu, aku rasa nyesal, awt la xnasihat dia ja. mpa bygkanlah tgh2 mpa duk study kt pondok, ttba kwn kpd kwn mpa yang berkali2 ganda pandai dr mpa, minta advice dr mpa. speechless kot.

tp kan, bila aku dok intec ni minda aku lg terbuka jika dibandingkan waktu kt uia, maahad dulu. bukan semua org xpkai tudung jahat, [ yes, that is me DULU. maaf kalau sapa2 berasa hati ]
myb sebab aku dr tadika xpenahnya bergaul dgn ramai org.

tadika al azhar,
sekolah rendah al azhar,
maktab mahmud alor setar,

tengok, xpenah aku bergaul dgn non muslim. mugkin Allah tempatkan aku kt INTEC supaya aku buka mata sikit tntg dunia luaq.


entah la, aku doa ja Allah bg hidayah dan kesenangan kt depa supaya berubah. aku doa bg Allah tetapkan hati2 kami semua dalam jalan Allah ..



Assalamualaikum ...


Haaa .. yes2.. now i know it!
now i know, why most of my friends rarely to say THANK YOU!
because they are MALAYSIAN!!
You don believe it?
Aha, just read this article, it was written by non-Malaysian. I repeat, non-Malaysia.
pendek kata, omputeh KOT.
he wrote this in a column of The Sundaily.



Language isn’t the problem

AFTER five years of living and working in Malaysia, I am returning to my home country. I have had many amazing experiences here, have felt connected to the local communties and have not been living in the expatriate fish bowl.

There is one huge issue, however, that stands out as a negative for the people of Malaysia and its future. While the use of certain languages has been for years the focus in the media and the community, it shouldn’t be an important one. The big focus should be the major lack of civilities in public.

Whether I am in the local convenience store in my suburb of KL, or in the queue to have my fruit and vegetables weighed in the supermarket, I rarely hear a Malaysian say please or thank you. Mostly, they don’t even acknowledge the shop assistant.

Whether the language is Bahasa Malaysia, Cantonese, Mandarin, Hokkien, Tamil or English, these are two very important words. This lack of civility covers all walks of life from the rich to the poor, all races and creeds.

So Malaysia, while I have loved living here and contributing to your society in the form of education, I have always been astounded at the stern faces and lack of manners. The shop assistants you so readily don’t engage with deserve the same respect you would offer your boss. Smile and say please or thank you. It makes a huge difference.

Gordon Reid
Kuala Lumpur


i have told ya ..
lalalalala ..
*walking happily




Sunday, November 20, 2011

randomly ..

Assalamualaikum ..

It is quite a long time I do not write in this site. Don`t worry, I am still alive :D
It just I have no time to on9. (ini tipuuuu ;p)

Hahaha .. well, actually I do not have any topic to write. hmm.. for this time, I try to squeeze my brain to think about what should I write.

Cik Siti Wan Kembang asked me to write about my latest story ( err.. actually I promised her)
sorry wan. I do not have any idea. bla bla bla ;p

okay.. [ still thinking .. ]

haa, okay.

it is about THANK YOU.

I don`t know what other people think, it is my opinion. It is mine , okay.

yes, THANK YOU. just a simple word.

do you know how thank you give a big influence if u say it after your friend help you?

For me, it is very big! I don`t know how to explain this.

You know, I think it is quite rude to say nothing to the person who ease your work.

Yes, I am not begging for your thank you, I am sincere to help you. [ ikhlas tak leh cakap lorr. ;p ]

but deep inside my heart, I want it.

You know, the word make me appreciated.


I don`t know. =,="

Yeah, never mind if you want to say it or not.

It is your choice.

But, if YOU help people, don`t YOU want a little bit appreciation ?

Ha? You don`t want??

Aha , ok fine.

so, you don`t have to say thank you.



p/s budi bahasa budaya kita ..












Wednesday, August 17, 2011

Anda Ingin Bercinta?

ASSALAMUALAIKUM..


PERHATIAN !! INI PLAGIARISM ..

elakkan plagiarism dengan letakkan link sumber.

from here

HAPPY READING :)



Zaman remaja adalah zaman untuk mencari dan mengenal diri. Setelah akal semakin mampu untuk berfikir jauh. Sekurang-kurangnya sudah mengenal mana baik dan buruk, halal dan haram, najis dan yang suci, syurga dan neraka.

Umur sebegini, orang muda cenderung untuk hidup di dalam perkumpulan. Gemar juga untuk mencari penyelesaian di luar rumah dibandingkan dengan berbincang dengan ibu dan ayah. Dan ketika inilah jiwa sudah menyubur untuk mengenal apa itu cinta (berlainan jenis).

Mengapa bercinta?

Terkadang bercinta dengan sebab ikut-ikutan (kerana melihat kawan sedang 'bahagia'). Terkadang ia bercinta supaya 'pointer' selalu meningkat naik. Dan katanya agar ada teman yang dapat memberi nasihat. Alamat.. jika salah bercinta, bubur tidak akan kembali menjadi nasi..

Sebelum bercinta fikirkan perkara-perkara ini wahai orang muda :

1. Sudahkah anda bersedia untuk bercinta?

Adakah sudah bersedia menghadapi risiko di dalam percintaan? Adat orang mengatakan cinta itu bersatu, dan ada kalanya ia membutakan mata. Manakala yang tidak nampak jalannya habis hancur masa depan hidupnya.

Cinta tidak semestinya bersatu, ada kalanya ia terputus di tengah jalan. Dan ada kalanya ia berjaya sehingga ke jinjang pelamin. Risiko putus cinta selalu membuatkan manusia seolah-olah putus asa. Hilang hala tuju hidupnya. Entah berapa ramai yang sudah menamatkan nyawanya sendiri bila cinta nafsu lebih diharapkan dari cinta kepada Illahi.

2. Apa matlamat Anda bercinta?

  • Mungkin untuk merosakkan anak gadis atau hati orang lain?
  • Ikut-ikutan atau suka-suka sahaja?
  • Untuk mencari pengganti pasangan yang telah pergi? (tetapi sekiranya ia ingin kembali semula suatu hari nanti, anda dengan rela diri meninggalkan pasangan baru anda yang telah diberikan harapan?
  • Sekadar cinta monyet yang tiada matlamat di masa hadapan?
  • Untuk mendirikan rumah tangga yang membawa kasih sayang dan rahmat dari ALLah?
Orang yang mulanya bercinta - hatinya akan berbunga-bunga. Tidak ia sedar apa yang berlaku di sekelilingnya kerana disibukkan dengan apa yang dicintainya. Segalanya nampak cantik, molek, comel dan sempurna belaka. 'Pijak semut tidak mati'. Segalanya berjalan dengan penuh optimis dan positif. Lalu mungkin 'menipu diri sendiri' sudah menjadi pegangan agar hubungan berlangsung dengan menarik dan dapat dikekalkan.

Apabila perhubungan cinta anda mulai 'berkelap kelip' - mulalah anda akan berfikir semula akan buruk dan baiknya pasangan anda. Mungkin ketika ini anda akan berusaha mencari solusi. Sekiranya berjaya perhubungan anda akan berjalan seperti biasa. Dan sekiranya dalam bahaya, ia akan membawa kepada 'putus cinta'. Perkataan inilah yang menjadi penghancur jiwa, rasa kecewa, terhina, rendah diri, sakit hati, dendam, putus asa. Maka istilah-istilah cinta yang dahulunya berkisarkan fantasi, anda akan sedar ia bukanlah realiti.

Menjadi hipokrit satu perkara, iaitu masalah yang akan dibawa apabila hidup di dalam sebuah rumah di atas pernikahan yang sah. Segala-galanya yang 'cantik', 'molek' akan ditunjukkan juga sebagai satu hakikat yang perlu anda terima. Samada anda terima dengan terpaksa atau redha selamanya.

3. Mengapa Anda Bercinta?

  • Kerana ALLah?
  • Kerana cantik rupanya? Mancung hidung, kumisnya tebal? Badannya serupa model? - yang pasti semuanya ini tidak kekal lama. Berapa ramai wanita yang menghidapi sakit barah kulit kerana taksubnya kepada yang dinamakan 'KECANTIKAN' ? Berapa ramai pula yang sanggup berhutang, mengorbankan identiti seorang Muslimah dan Muslim kerana tertarik dengan namanya KEMODENAN?
  • Kerana duitnya? Harta yang bertimbun?
  • Kerana empunya diri itu sendiri?
  • Kerana Agamanya? Ia akan di bawa di dunia dan akhirat. Tetapi ramai juga yang terjerumus di lembah hina. Kerana yang dibawa rupanya selama ini adalah nafsu tetapi disolek dengan nama Agama.
Anda akan dapat apa yang anda niatkan. Ingat perjalanan cinta sesama manusia amat jauh, dan mungkin juga dekat, ataupun ia satu perjalanan yang tidak pasti.

4. Apa Modal Untuk Bercinta?

  • Adakah dengan modal air liur? Atau jari jemari menulis sms?
Sedarkah anda? apabila bercinta dan anda meletakkan sesuatu di dalam hati seseorang. Ini telah memberikan ia pengharapan baru dalam hidupnya. Dan ia akan berusaha untuk mencapainya. Jika cinta anda sekadar cinta monyet, cinta untuk merosakkan anak orang, ikut-ikutan dan hanya menjadikan orang lain sebagai batu galas - CINTA NAFSU. Eloklah lupakan sahaja. Anda hanya akan menjadikan diri anda sendiri bahan fitnah yang akan orang ingat sampai bila-bila.

Sedarkah anda? Mahligai perkahwinan itu memerlukan pengorbanan bukan sahaja dari segi jari jemari dan air liur. Tetapi lebih dari itu adalah modal ilmu untuk mendirikan sebuah keluarga yang beragama, cintakan ALLah dan rasul-Nya. Modal harta iaitu pekerjaan dari sumber rezeki yang halal untuk anda berikan kepada isteri, dan anak-anak. Modal hati dan perasaan untuk dikongsi, difahami, kesabaran dan sebagainya.

5. Berapa Lama Anda Ingin Bercinta?

  • Seminggu?
  • Sebulan?
  • Tiga, empat tahun?
  • Sehingga habis belajar?
  • Cinta hingga ke akhirat?
Apabila anda bercinta, setiap pasangan pastinya ingin mengetahui sampai bilakah mereka akan bercinta? Dan apabila perhubungan itu diketahui oleh sang ibu dan ayah, tentunya mereka akan bertanya bila pula tarikh merisik, pertunangan dan perkahwinan pula akan dijalankan? Dan tentunya kaum kerabat pula akan tertanya-tanya, dengan siapa anda berkawan. Mungkin ada yang sudah diusung ke hulu dan hilir - orang kampung pun sudah mulai berbisikan. Walaupun anda sangkakan di bandar orang bersikap tidak ambil peduli. Tetapi malaikat di kiri dan kanan tetap juga menulis catatan..

6. Kos Cinta

  • Duit yang anda habiskan semata-mata untuk sidia - telefon (sms, mms, chat etc), bil elektrik, bil internet,
  • Masa yang anda korbankan untuk sidia
  • Hati dan perasaan

Sikap Matang Dalam Mencari Cinta

Wahai pemuda dan pemudi, menyebut perkataan cinta sesama manusia itu mudah, tetapi untuk melaksanakannya amatlah payah. Bercinta bukan menjadi tiket yang menghalalkan anda menyerahkan jasad kehormatan anda. Bukan juga bermakna anda sudah menjadi juara dan normal sebagaimana insan lain yang bercinta (sudah fahamkah erti cinta yang sebenarnya?). Anda rosak kerana cinta? - ia adalah kesalahan anda sendiri di dalam menterjemahkan cinta yang suci dan abadi. Semaklah semula adatnya bagaimana RasuluLlah menyalurkan perasaan cinta.

Jika berbaloi dengan bercinta - anda dapat merasai hidup bahagia serta mendapat keredhaan ALlah kerana matlamat anda jelas, anda sedia redha dengan kemungkinan yang berlaku serta tidak menyalahkan taqdir, perjalanan cinta tidak melanggar batas syarak. Maka silalah untuk bercinta.

Fikirkan.. Dalam masa bercinta, bagaimana hubungan kita dengan ALlah dan manusia serta makhluk yang lain? Semakin baik ataupun semakin jauh dan terus menjurang. Adakah ia menjadikan kita hamba ALlah yang bertaqwa ataupun hamba ALlah yang derhaka?

Sunday, August 14, 2011

:D

Assalamualaikum .

And again, Im still alive here, at INTEC :)

Errr , is that smile show my excitement? Hehehe
Well , mybe finally i can adapt with the environment here, after A MONTH.
but, still 50-50

never mind,
either i can adapt or not,
it is not important anymore.
the most important is mid year exam is around the corner!
when it is?
absolutely,ba`da raya..
sooo, for this raya i cant enjoy it vry much
as i have to struggle for my xm.

examination
1-SAT
= yeah , this is the most exciting for ADFP students
= we have a practice test EVERY WEEK , on Wednesday, and of course evryone is very depressed with this as all the results will be give to ur sponsor.
= well,in shorts,u have to maintan ur result throughout the year.
=what it is? =,="
well,SAT is one of the examination that required to further ur study in USA.
it is 4 hours exam,and u maybe have 10-15 minutes break(im not sure),but dun worry,u have break
there 10 sections,each section u have to answer it in 25 minutes.i repeat 25minutes.after the 25min is over,u CANNOT turn to previous page to recheck ur answer,to answer the questions that u left it behind,U CANNOT!
=hows the preparation?
ermm..for the preparation,u have to memorize all eccentric lexicons.means,u have to memorize the strange vocab such as colloquy(discussion), anachronistics(old-fashioned) and so onn . IF U R NOT MEMORIZE IT,of course u cant answer the question
there is math questions too. well it just ABCDE, and there 10 subjective questions for math.it is not tough,u just can shade which alphabet u want.but for one wrong,u`ll be panalyzed.

2.TOEFL
it is quite tough too becoz u have to SPEAK TO THE COMPUTER.
oh ALLAH,thats the most part that i HATE.
ELLLOOO..im introvert person,my english is not fluent,and..
aahhhh,,hate it.
it consist of 4 parts;speaking,reading,writing and listening
not much bout toefl,but seriously it is very tough.FOR ME.

3.PRECALCULUS
it is more to add.math in high school, but of course it is more difficult.
well, it is quite confusing and .....
speechless ;p

4.CTIS
it is a bout Islam.
the book title is Asas Pembangunan Insan KOT
it is very basic thing that a Muslim should know.
and..the ustaz is from BALING,KEDAH
my hometown.

ohh,,finally i can hear sumone speak in KEDAH !!
like in heaven~~

:)))

more happy to be here after i attended Challenge in Europe that organized by ISMA.
myb i got the ruhul jadid (myb)
this is for the sake of ummah.
muslim study from THE PEOPLE,
we learn, we take their positive attitude,
and we try to aplicate in our daily life.






Thursday, August 4, 2011

Second New Life in 2011

Assalamualaikum .

maybe gonna be a short post .
well , i think this gonna be my journal .
honestly , i never write a diary , to list down all incidents on particular day ,
my blog . this is my blog whre i write everything i want .

i am at intec now .
International Education Centre
oh , nampak hebat la sgt ayat international tuh .

hebat , boleh bangga la konon .
ceh . do u know how TERRIBLE MY LIFE HERE?

yeah , not u . only me .
only me .

about INTEC .

1. so much pupils here , and for sure these students are going to fly through out this world ; Mesir , Australia , German , Japan , Korea , USA ect ect
so for adek2 who wish to go oversea , ur life is begin right here .

2. MOST of these students are sponsored by JPA , MARA , BANK NEGARA and so onn . so, for sure they are very clever , intellingent , pndai2 , hingga ada ja yang bleh kalahkan albert einstein

3. the campus and the college is quite far. Campus at seksyen 17 , the college at seksyen 18 . but , not need to worry , there is a lot of bus provided , yet , they are still not enough for thousands of students here . hahaha . HIPERBOLA .

4. whats more u want to know ? if at cemara or akasia , u dun have to worry bout food . u can find 3 kedai mamak , mydin , giant and many more . siapkan ja duit byk2

no more i think . for the one who are going to register at intec for next2 year , just prepare urself physically and mentally . ini bukan tipu . it is a fact .
if u are memang pandai gila2 like the chinese , so u don have to worry much , insyaALLAH u can live happily here ,
if u are biasa2 saja , like me .. hmm .. just prepare urself .

sikit about my programme , in case for my reference in next 30 years , or my grandchildren reference . HAHAHA

im taking American Degree Foundation Programme or ADFP
for sure u are prepare to enter university in USA
before u enter the class , u have a placemet test ,
im in Fargo , 20 students ; 7 girls , 13 boys ; 4 indians , 4 chinese , 12 malay
AH , for ADFP students , u have to sit for this 2 test ; SAT and TOEFL
if u are not pass this two exams , ready to say GOODBYE to AMERICA .



thats all .
see ya .
pleaseeee pray for me .
i just like a DEAD PERSON here .
thanx .

"Sesungguhnya setiap kesusahan pasti ada kesenangan"
and i am still waiting for the rainbow ,
i am tired to be here ,to be in heavy rain .


Thursday, July 14, 2011

ini segmen luahan hati .


... sambung ..

Dearest my dormmates :

D-G-5 , Be cool be fabulous !
bakyah
ak pn dah terikut ngn kau , coomell .. huhu .. thnx sudi bg pnjam katil ptg2..bakyah la selalu dgr km merepek , story itu , story ini .. sorry ya `ala kulli hal .
anet
korea terus tringt anet . indie pn trgt nonet . hee .. thnx sbb sudi tlg pesankan makanan kt makcik ptg2 . jasamu tak dilupakan ,bolehkan kami makan dgn kenyang ~
rozi
ya,mushrifah baru .. jgan dorm elok2 ya , jgn tension2 .. insyaAL
LAH mushrifah xberat sgt kerjanya , masih lg boleh tumpu kpd study , ok ? :)
shida
dgr istikharah cinta ja , tringt kt shida . u`re always hear that . huu ~
ajimah
ajimahh !!! thnx sudi jahitkan kain kami !! syg mpaa !!
rauhah
HA.HA.HA aku suka dgr kau gelak , dan aku suka ajuk dr belakang .. HA.HA.HA
afiqah
fiqah , sorry sgt2 , klo ada yang km ckp , melawak , terkesan kpd fiqah , minta maaf sgt2 .. niat hanya utk joking , ya ANUA
R ZAIN :)
tini
msih meneruskan kellogs ? ahaaa .. jgn amalkan , nnti anorexia plak .. hihi
nadirah
nadirah even diam , tp best jugak bila kenal mpa . moga terus tsabit di jalan ini . jgn sedih2 k , insyaALLAH rezeki nadirah di uia :)
ain
ain , jga tunang elok2 ye . ehehe .. cuba praktikkan
dr skrg jgn makan dgn lantai .. hehe
fini
suka dgr suara fini . HAHA . pengakuan berani . yeah , best2 , slumber gila . pasni wt dan lekat jadual kt dinding , supaya xlewat ke kelas lagi :))
wani
jga kesihatan elok2 tau . n teruskan loghat kelantan . saya SUKA !
fathin
tinn ,, diam2mu berisi juga , sekali ckp , perghhh PEDASS .. sedap je kena .. hehehe
aisyah
smoga brjaya dlm debat ! aisyah boleh pnya !!
naz
aiyhhh ,, klo xdak topup , bleh ja kan mnx sponsored tokey topup ? heheh

------------------------------------------------------------------------------
dearest my classmates :


khadijah
hajar
aiisyah
farah liyana
farah nabiha
fathimah
sakinah
solehah
izzah

and other members of group 913 and 925


------------------------------------------------------------------------
last , but not least
the special one is for

AMI AMIRA

weh , jgn rindu aku . jga diri elok2 tau ,
kita dari sekolah rendah , sekolah menengah , 1 bilik kt pj , 1 kelas kt nilai .
aku rasa mcm .. waaahhh .. elok ja
Allah aturr ..
hmm .. elok2 nah kt sana , jga diri tau !
pndai2 manage time , k .. jgn bermovie sokmo .. hehe :)

---------------------------------------------------------------------


generally , km minta maaf byk2 sgt , kalau ada salh silap sepnjang sebulan lebih kat uia nilai tu . halalkan segala makan minum , duit ect ect
minta halal segala2nya
and setiap pertemuan pasti ad
a perpisahan .
setiap persahabatan akan dihargai jika adanya perpisahan ,
kerana sudah fitrah manusia
akan menangisi dan merindui benda yang telah hilang .
moga kita akan bertemu kembali
jika tidak dunia ,
moga berjumpa di syurga sana :)
dan doakan kita semua berjaya nanti :))

akhir kalam ,


last memory ..

Assalamualaikum ...

Im free tonight !!

Free from assignments , reading tasks ect ect .. do u get jealous ? HAHHAHA

well , alhmdulillah , alhmdulillah , alhmdulillah

praise to ALLAH for all His Ni`mat for His servants , this servant .. mee ,
---------------- >>Nur Fathie Diyana Binti Abdul Affip ..

that evening , yesterday , 13th JULY 2011 , at the BBN MOSQUE aka Bandar Baru Nilai Mosque , with Ami Amira and my other classmates , after `asr , i got a call ..

yeah , a call .. from unknown number , a guy ..

guy : assalamualaikum . cik Nur Fathie Diyana ke ni ?
me : ye saya ..
guy : tadi ada orang call cik kan ?
me : ahaa .. tp saya xdpt angkat telefon sbb saya dalam kelas td ..
guy : skrg dh hbs kelas kan ?
me : ahaa .. yaya ..
guy : sebenarnya saya dari MARA ...
dlm hati : CUAK GILAAAA .. NAPA NII ??
...... cik dulu ada minta rayuan mara utk ke us kan utk bidang ekonomi (nama pnjg ngt , i cant remember it) ?
me : aha , yer ada .. (muka wktu tu xboleh blah . )
guy : tahniah , permohonan rayuan cik diterima . cik diminta lapor diri di INTEC esok ?
dlm hati : WHAAAAATTTTTTT ?? syukur sgt2 , tapi ESOKK ?
me : err .. esok ?
guy : ya , dr jam 8.30 hingga 12.30
me : encik , mcm ni . saya ada di nilai , uia nilai tp family kt kedah . mcm mana eh ? boleh postpone x ?
guy : errmm .. cik try call no ni 03********* , try tanya . tp serasa saya , paling lewat pn jumaat .
me : ah , jumaat pn tapa la . sebab kalau esok tu , mg xsempat . ok , terima kaseh !

that is the summary of my conversation with encik-i-lupa-nak-tnya-nama , but for sure he is from MARA .. alhmdulillah , syukur sgt2 .. finally , i can achieve my mom`s dream , and everyone`s hope ..

happy2 jugak tp sedih pn ada .. yer la , terpaksa berpisah ngn kawan2 yang dah ngam pn ..

malam tu , after bg BIG BIRTHDAY SURPRISE TO Norarbayah aka bakyah , i told them . waktu diorg happy2 makan kek , air mata dah keluar .. cmna nak tinggal ni ? sedih .. some of them dah perasan aku nangis , lagi diorg pujuk , lg laju ja air mata aku .. huu .. touching gila ~~

dh dpt kekuatan sket , i told them , tonight gonna be my last night there .. evryone like HAAA ??? SURPRISEEDD !! they thought me kidding . yes , i wish i am , but it is not .

so , today .. about less than an hour , officially i am x-uia .. yeah , about 9.15am today , with the cloud in the sky , didn`t give chance to the sun to shine in nilai .. sangat sastera kan ? XD
i did not go to the class .. eh , i did , but i just met the lecturers , ask forgiveness and their blessings . alhmdulillah eveything was going fine ..

some advice from the madams :
- jgn lupa solat , ni pntg
- jgn lupa join halaqah
- ngaji rajin2
- stay keep in touch ngn kawan2
- jgn lupa segala mutiara dpt kt uia
- n dtg umah madam , dekt je ngn intec :))


about 5 , mama call . kata dah smpai dpn mahallah , nak solat dulu kt masjid . okies !
dlm kesempatan yang masih ada td , bergmbarla kami smua dlm bilik study tuh .. huu~~
ada juga yang bg hadiah , thnx byk2 mpa ! im sorry , xleh nk upload ! xdak USB !! wawawa

sebelum naik ke kereta , berlaku la adegan drama bersamamu di situ .. huu~~

to be continued ..


Thursday, July 7, 2011

Hot To Get A Grade in FINAL EXAM ?

Assalamualaikum ..

errr .. did i post a wrong topic ? final exam ? ahaa , can say sumting like that ? but , like i care ? hahaha .. btw , this 27th is my mid - sem exam .. and .. i think the time is moving very fast . i just feel like i was just a UNIVERSITY STUDENT ? haha .. not yet , but i WILL .. IIUM students .. :)

im juz wanna to share sumting about exam , please read k , its not a sin , yet u`ll get `ilmu and some tazkirah from this .. :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

You may know someone who is studying for final exams these days. Final exams are always a nice time to focus on the true exam of life.

1. In school, you can often redo your exam if you fail. In the hereafter, if one fails there is no going back.

2. In school, you often do not know what questions will be asked. In the hereafter, there are only 3 questions: Who is your Lord? What is your Deen? And who is this man who was sent to you? But the answers are answers you live by.

3. In school, we stay up at night to cram for the exam the next day. So too in Allah's exam, we should be staying up in night prayers.

4. In school, we pray and hope and work for an outstanding mark. So too should be our attitude towards Allah's exam.

5. In school, when we get a great mark, we erupt with happiness. So too will the believers erupt in happiness when they get their books in their right hands. Work for it.

6. In school, when we get a bad mark, sadness can be seen on our faces, and we dislike to face others. So too in the hereafter. Protect yourself from that.

7. During a school exam, you cannot ask anyone for help. In the hereafter, you can prepare from now to get assistance from Allah's Messenger, the Quran, and other ways of intercession.

8. In school, when exam time draws near, we banish distractions to focus on what is really important. In Allah's exam, isn't death within 1 heart beat? Banish distractions and focus.

9. In school, until exam results come out, we worry about the result. In Allah's exam, we don't know what our result will be, so we spend our days in hope and worry until the results come out.

What do you think?

Do you have other reflections on exams?

source : iluvislam


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ahaa ,, for those who are going to have examnination ( my sis , with her SPPM xm ) , gud luck k .. do ur best ! struggle for the EXCELLENCE , and it wil comes to you . u`ll get what u`re striving for .. and dun forget to strive for excellence in hereafter ;)


ok , pray for me ;p


wsalam~

Saturday, July 2, 2011

IIUM NILAI

Assalamualaikum ..

First and foremost , honestly I said , I dunno what to write .
got it ?

Because this is my blog , so I deserved to do anything . HAHA

then , let me tell ya what so special about CENTRE FOR FOUNDATION of IIUM at Nilai ..

1 . Nilai great , not soo crowded . just ok like Jitra . I like .

2 . Near to ( quite far actually , about 15 mins walking ) Giant n Tesco . if u are shoppaholic , dun feel depress that u cannot shopping here . we have HYPERMARKET sis ..

3 . closer to Nilai Square . if u are love to window-shopping for carpet , kain pakai like makcik2 , then u are in right place . BUT , Nilai Square is not sooo HIDUP like Nilai 3 .

4. In case u love to eat some kind of FRANCAIS RESTAURANT or we can call it as MAKANAN MAHAL , we have TWO McD , KFC , Burger King ICE ROOM ect . ect . of course u will never be starve here .

5. Just opposite to Dataran Nilai . During weekend , u are all invited to play at the playground here . hehe

thats all for outside CFS . lets see INSIDE CFS .

1. it just look like a ... err .. rumah kedai ?

2. mahallah sister is surrounded (?) by pagar and of course mak guard , but mahallah brother ... errr .. their rooms are in level 1 ,2 and 3 . the ground floor is conquered by SEVEN-E , restaurants (including 2 CHINESE restaurant , KoleJ Kejurawatan Murni , CC ect . ect, ) menyedihkan ryte ?

3. the rooms are more like a dorm . we live happily ever after here with 16 other people from whole Malaysia . some , 18 students and some 4 .

no more i think .

ahh .. the lecturers are THE BEST ! hee ~~
they can be an angel when they are happy with you .
and they can be a lion too if u`re not doing ur tasks .
they are also a human sis . have feelings and family .


BUTT ,, there is a rumour that CFS in Nilai will be closed by the end of this year ,
thats mean , we have to find another place to study !
according to the rumour , ECONS students (including ME) will be study in Gombak , while the other (BAR,IRK,BEN,HS) will be study in PJ ,where there is the place for all foundation students of IIUM will meet .

me , as one of student who will be going to Gombak , the main campus . i feel ...
NOTHING ..
huhu .. sad bcoz have to separate with my dormates . insyaAllah we`ll meet again in Gombak , the main campus for International Islamic University Malaysia ..

thats all from me ,
IIUM`s student ..

Monday, June 6, 2011

SEDIKIT PERKEMBANGAN

ASSALAMUALAIKUM ..


just a simple word here .

very simple about my condition right now .

im here , at CFS IIUM , Nilai , Negeri Sembilan .

course ECONS .

and trying to adapt with enviroment here .

pray for me !

adios~

Wednesday, May 18, 2011

17hb MEI 2011

ASSALAMUALAIKUM ..

pretend to be happy and smile in front of people .

PAGI

the only one i want , mara scholarship to further my study abroad
DESTROYED !

sad , cry
aku lalui semua itu .
SABAR KAKAK ..
ya , sabar ..

kenapa sedih ?
sebab hampakan harapan banyak pihak
rasa cam satu kampung dah tau kakak nak p oversea
konfem2 ja
cuma AKU JA ,
" jgn kata camtu , mana konfem lagi.. "
apa mereka fikir ?
" insyaALLAH , kakak dapat , xsabaq pakcik nak p Amerika "
u know ,
HIGH EXPECTATION .
hmm ..

at last ,
SEMUA TERKEJUT !

aku ?
sedih , kakak dah hampakan harapan semua orang .
damn .

semua orang nasihat ,
tapa , da hikmah
ya , kakak tau
kakak dah terima semua tu ,
kalau bkn takdir kakak ke luar negara

tapi ..
kakak tetap SEDIH and CRY
kakak hampakan semua orang .

TENGAHARI

pakcik amer ngan makcik pah mai kedai
aku TERKEJUT
bagi nasihat semua
bg option to further oversea
ya , thank you

im smiling
but inside
im crying
terharu ..
layan aku macam anak depa
minta suruh buat surat rayuan kat mara

pakcik,hmm
i dunno
mcm sign kata
" kakak , u`re not ready yet to go abroad "

still , i am pretend to be happy and smile .

PETANG

pakcik omar ngn makcik aisyah pulak mai
again aku TERKEJUT

bagi nasihat
motivate diri aku
hmm ..

thank you ,
layan kakak mcm darah daging sendiri
and again
i am crying

PETANG lagi

drive tgh hujan
waktu nak masuk parking kt umah ,
terlanggar rak kasut .

no plat patah
no 8 dah jadi no 3 terbalik
sebelah no 8 patah
nasib baik xteruk sangat
tapi kereta tu papa sayang sangat
nak rasa macam PASTI KENA MARAH

call papa
say sorry
and
papa kata
tapa laa

and i
cry
entah untuk berapa kali hari ini


MALAM

wait for mama and papa
balik dari kuala lumpur
katanya lepas maghrib bertolak
about 12 akan smpai

kakak tunggu ..
tunggu lagi ..

until 11.30++pm
mama call
ada kat kuala kangsar
accident
speechless !

and again i`m crying
mama kata xdak apa pun
air mata macam xmau berhenti

mama kata pakcik omar nak mai ambik keta
nak ambik mama ngn papa
kat sana

ALLAH , apa lagi ni Kau nak uji aku hari ni ..

tidur kt ruang tamu,
tunggu mama ngn papa balik
about 4.30am
mama call
nak smpai dah ,
tlg buka pintu

ALHMDULILLAH
selamat
sikit ja cedera
memang ALLAH permudah segala

dari penceritaan dan tgk gmbaq
kereta tu memang xbleh selamatkan lagi
remuk teruk
kalau cerita orang dalam kereta tu masih hidup,
xdak patah apa2,
orang xpercaya

ALHMDULILLAH
Allah pelihara ..

atas segala apa yang berlaku ,
aku yakin pasti ada hikmahnya
mungkin di sebalik berlaku semua ini
ada teguran dari ALLAH
kita xtau
cuma boleh muhasabah diri balik .

dan kakak memang xlarat nangis dah hari ini
sakit mata dah
tapi air mata tetap ada ..

wallahua`lam

Thursday, May 12, 2011

think out of SAFE ZONE ..



ASSALAMUALAIKUM ..

tetiba rasa nak post banyak hari ni ( terluang sangat la masa dok kedai ni .. )
ada baca blog kawan ni , tetiba aku rasa cm .. hmmm ..

tak semua orang dapat apa yang dia kehendaki ..
i keep advising `em , but i neve
r know how they feel ..

yeah , lebih MUDAH CAKAP dari merasa ..
sorry , my friends ,,
kami doakan kita semua berjaya di dunia dan akhirat .

moga kita sama2 dapat berbakti kepada masyarakat dan agama .
bukan mudah ,
tapi usaha dan doa

insyaALLAH ALLAH tolong hamba-Nya ..



and i always by your side when u need me ..

always keep in touch my friends ..



:: ikhlas from my heart ::


Islam boleh tumpang tak ??

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Sekarang ni dah pakat2 sibuk buat persiapan nak masuk uni , matrik .. namu ada yang dok tunggu tawaran jpa ngn mara , sabor je la .. bila nak kuar , entah la ..

ada jugak yang xberjaya dapat uni , jangan risau .. tingkatan 6 da , poli ada , maktab ada .. jangan risau .. byk ja peluang nak belajar ni , tak dapat uni tu , ALLAH nak bagi yang lagi bagus , kita memang xnampak lagi sekarang .

hakikatnya semua benda yang ALLAH tentukan tu , semua ada hkmah , semua terbaik untuk kita .. kadang kala sesuatu bnda yang kita nak sgt tu , bukanlah yang terbaik utk kita , dan kadang kala benda yang kita bnci sgt tu , terbaik untuk kita . yakinla dgn ketentuan ALLAH ,, pencipta itu lebih tau tntg ciptaannya .. mcm tu jugak la ALLAH . ALLAH cipta kita , so He knows the BEST for us .. jgn risau , redha dan sabar dengan ketentuanNya ..

ok , xkesah la mpa nak pi mana pun lepas ni , ingat ni la masa depan kita . sekarang cuba tetapkan matlamat kita . nak p mana , nak jadi apa , then and then ..

sepatutnya sekarang ni kita dah tetapkan , ke mana kita 10 thn akan datang . pilih kos tu nak masuk u tu , kita dah tau , ke mana kita lepas ni . kita kena la merancang kehidupan kita nnti cena sebab if you fail to plan so you plan to FAIL !!


yes ! our part is MERANCANG , and the rest serah kt ALLAH . kita merancang , ALLAH menentukan , apa org puteh kata , man propose God dispose ehh ?? huu .. the MOST IPMROTANT , believe in ALLAH .. He knows the best .. huu ~~

cam melalut banyak , lari dr topikk .. opppsiieee

nak cakap ni ja .. apa2 pun keja ampa nak buat nanti , apa yang mpa rancang , pastikan ISLAM BOLEH TUMPANG ..

CENA TUHH ??

haaa ,, apa2 pun yang bakal ampa buat nanti , plz tlg pastikan masyarakat kita , agama kita khususnya bleh dapat manfaat ..

bak kata kak idah ( fc himega ) :

"maksudnya , apapun bidang yang kita pilih , kerjaya yang kita pilih , yang paling penting islam boleh tumpang , bukan hanya sekadar kita atau keluarga kita ja yang boleh tumpang kelebihan tu , tp islam pn boleh tumpang , baru bleh kita jadikan bekal untuk jumpa ALLAH nanti"


insyaALLAH .. sama2 la kita doakan ..

mpa nak tau satu story x ?? HAKIKAT NI , BUKAN MAJAZ !!

ahaaa .. industri beras ( cewaah , ayat ) kita la ni , byknya diconquer oleh CINA .. ulang CINA .. ok , cakap , cap apa mpa makan la ni ? rambutan ? jati ? jagung ? ahaaa ,, tu semuaaaa CINAA !!
ok , full stop there , amek nafas ~

fuhhh .. kwn2 my dad ramainya cina , so he KNOWS VERY WELL WHAT ARE THE CHINESE DOIN WITH THEIR MONEY ! tax dari goverment depa bayaq gak , tapi xsmua ,, hey , ingt cina lekeh ngt ? depa lagi pndai tau ! ada la skit2 ( byk kott ) lari dr tax gov . tau depa wtpa ngn duit2 yang mpa tu ? dy derma p buat tokong2 depa .. utk kepentingan bangsa depa

syok ka mpa dok tlg depa tu ?? dok bagi kaya depa tuu ?? mesti TAK kannn ,, tlg la , nak beli barang , beli la yang melayu atau lebih tepat ISLAM .. buatan org ISLAM .. kalau kita snri xtlg bangsa agama kita , sapa lagi ?

fikir2kan laa ..
for the sake of ummah . plz think . fikir dalam2 , kerjaya ampa nanti ni , ISLAM BOLEH TUMPANG ..

wallahua`lam

Monday, May 2, 2011

HiMEGA 2011



BISMILAHIRAHMANIRAHIM ..

ASSALAMUALAIKUM ..

sana HiMEGA , sini HiMEGA .. apa tu HiMEGA ? =,="



hehe .. HiMEGA stand for Hijrah Menara Gading .. mayb
e dah lewat kot untuk post ini , but nvm , better late than never right ? hmm ..
buat kt UIA GOMBAK , alhmdulillah ramai . paling ramai dalam sejarah HiMEGA , about 400++ .. utara saja dah hantar 2 biji bas .. ok , straight to the point .

apa yang istimewa sangat HiMEGA ni ?
objektifnya , banyak . tp cukupla dikatan HiMEGA ni membawa kami sebagai para peserta melayari bahtera kehidupan kampus sbg mahasiswa ( yes , they did ! first and foremost , got the lesson , plz bring car o motorcycle o bicyle to the campus! jauh hostel ngn kampus )

moreover , kata2 Prof Madya Dr. Nik Mu`tasim , " Fasa lepas SPM bagaikan ketika fasa wktu kita blajaq keta , wktu nak mendaki bukit [ ok,tu aku tambah,hee~ ] , mksdnya khidupan yang sgt mncabar , plus lepasan SPM ni boleh diibaratkan sebagai anak burung yang baru dilepaskan dari sangkar " ..

tema HiMEGA ialah NURTURING `ALIM MUJAHID .. atau BMnya KEARAH PEMBENTUKAN `ALIM ..

get the point ? not yet ? ok , read more ..

`alim = org yang menguasai bidang ilmu
mujahid = orang yang bersungguh2 bekerja utk deen Allah .

bak kata sorg bro ni dalam forum mahasiswa ( sorry , cant remember his name ) , "Kita mahu melahirkan PROSTAZ (profesional ustaz) , bekerja sbg seorang profesional , tp boleh berdakwah macam ustaz ."

Mahasiswa Muslim perlu memusatkan matlamat utk jadi `ALIM MUJAHID , supaya ..

- Allah redha dgn kita
- Allah redha dengan kesibukan kita bekerja utk DeenNya
- Allah redha usaha kita
- Allah memberikan ganjaran JANNAH kpd kita .
manusia sebenarnya TAK LAYAK ( except our Prohet Muhammad p.b.u.h ) , tapi atas RAHMAT Allah , manusia layak masuk syurga ..

Ciri2 `Alim Mujahid :
1-Aqidah yang Salimah (Sejahtera)
2-Jernih kefahaman Islam
3-Akidah yang cemerlang
4-Aktif berdakwah
5-Kerjaya dijadikan medium menyampaikan Islam

Maksudnya ??
Mahasiswa perlu tahu , menuntut ilmu menjadi perkara nombor satu , tapi tarbiyah tidak pernah jadi nombor DUA !!

bak kata Sheikh Mustapha Masyhur , " Tarbiyah bukan segala-galanya , tapi segala-galanya dapat diraih dengan tarbiyah " :))) [ LIKE ! ]

so , sama2 la kita berdoa supaya kita dapat mencapai target utk menuju ke arah `alim mujahid :)
AMIN2 YA RABBALAMIN ~

Thursday, April 28, 2011

MARA INTERVIEW 2011

BISMILLAHRRAHMANIRAHIM ..

ASSALAMUALAIKUM ..

based on the title above , im very sure u know wt im goin to tell u . well , yesterday 28th april 2011 aka my sister`s bday on wednesday , i went for an interview , specifically MARA interview ..

okay , keputusan nak tau interview tu 2 weeks before . dah kata nak interview kan , so , mg sangat la kegetarannya ( actually , not really . selamber gila .. gya cm pro sja .. gila lah ) .. in 2 weekd tu la , g mengkayakan org cina dgn g photostat sijil2 , ic , ect ect .. selain tu g pjabat tok pnghulu , p sahkan sijil2 .. dalam kekalutan tu jugak , jd penunggu kedai yang setia :D .. juga jd peneman internet yg setia , cri past year question wktu interview mara ..

xpo la , straight to da point laa .. malas sbnrnya nak menaip byk2 ni .. meh nak cita pengalaman nah ..

sblm tu , aku g HIMEGA anjran HALUAN SISWA (ill tell u after this post)..ari isnin jam 5 pg bru smpai umah .. masa kt sana , ada la jugak yg kena interview mara , dan desas desus mereka ada membuat esei tntg urself dan kerjaya ,, aku macam .. aaaa , tatau apa2 !! depa wtpa tu ?? serius ,aku tatau!!gila la sgtt ..

actually , ceritanya gini , wktu ari dpa soh check kita ni diterima utk interview ke x , dpa xsebut pn sal borg permohonan , dan esei tu .. no wonder la i dunno ANYTHING bout that .. blek himega tu bru la , ari isnin , pas mandi , solat subuh segala bru la terhegeh2 check website mara , klik kt borang permohonan tu and SMILEEE,

sila lampirkan huraian perihal diri sendiri,perancangan pengajian dan kerja dalam bahasa Malaysia / Inggeris bersesuaian dgn bahasa pengantar pengajian yg akan saudara / saudari ikuti dalam 300 perkataan~

hahahha .. sangat best .. dan kekalutan yang amat sgt laaa !!!!

pastu kan , ptg isnin tu , ditag dalam fb oleh AZLIL (amek biotech) tentang pengalamannya menghadapi temuduga MARA .. baca dan baca , sekali lagi MARA memberi kejutan yang amat sangat ! sangat2 !!

bina bridge , yang menyambungkan 2 meja , menggunakan spagheti mentah ?? what the ... ? heran2 ,, musykil3 .. grouping plak tu .. ini btul2 berubah 567 darjah !!

haishh ,, dah nak cuak ni .. mara ni xkan kott .. tapa la ..

selasa tu HUSAM(amek medic KOT) jugak dikenakan aktiviti yang sama .. haehh ,, mara ni len macam jaa .. rabu tu pulak NAZIHAH (amek accountinng) turut bercerita tntg pengalaman yg sama .. 3 hari berturut2 kena buat bnda yang sama ?? grouping ? hmmmm ....

malam sblm ari interview tu , i met PAKCIK AMER aka DR . DARUS and MAKCIK PAH .. ask him to recheck my essay .. ho laa . i really need mara`s scholarship laaa ... so , kena jiddin biijtihadin laaaa ... pakcik ada juga bg tips2 , buka minda aku ni .. others , PAKCIK ZALI ,and also dun forget MY MOM AND MY DAD .. adek berdik yg len , semua meng`expect`kan something from me .. high expectation tuu .. i want to do my best ,thats all ..dapat xdpt , blkg kira .. ( but , i WANT it !! )

the day .. pakai baju kaler biru , baju yg sama wktu amek result .. hhehe ,,bocor rahsia ! .. with blazer and new shoes ^^ .. haha .. sgt semangat la kot .. blazer segala .. xpenah pakai gtu .. 1st time !!
okey , p ngn my mom and dad .. just three of us , BERANGAN jd anak tunggal .. :D
sampai sana tu , masih awal .. about 9 dh smpai , pdahal dy soh g bfore 9.30 mean 30 minutes bfore 10 coz the interview at 10 .. (HAHAH..penin dak baca..heheh)
masa parking tu , dh nampak sorg anak muda wore tie , and he looked smart la .. sapa yg xpakai smart wktu interview kan ? ^^
guess what , im the number 2 after the boy .. woha ! sangat la kegetarannya ..
isi nama , dan duduk atas kerusi kt luar bilik tu .. kt situ ada about 15 chairs , 8 sudah di`tempah` dgn beg (rsanya milik org yg sedang diinterview).. so , aku memilih kerusi yg belum ditempah and sit down ..

next , org ketiga smpai , laki .. dy duk dekat ngn boy number 1 ..
tunggu lagi , laki .. dy duduk next 2 chairs ngn aku .. juz talk to him , sembang2 ,, hilangkan kegetaran aku tuu .. owh , budak engin .. gud3 ,,
tunggu lagi , laki . and he join the 2 boys there .. actually aku kenal dy .. budak tusyen upsr lu .. xsgka dpt jumpa ..
haehh ,, aku mula cuak dah ,, xkan ak SORG2 pmpuan ???
tunggu lagi , laki .. MUBDIi ,, ok , i know we`ll meet here .. we`re in the same group ..
tunggu lagi , at last !! pmpuan !! 2 bunga dgn 6 kumbang .. sgt la hebat !! namanya SYAFIQAH .. simple ja dy pkai , bju kurung ngn tudung bawal .. me ? uhh ,, blazer sgala , mg SEMANGAT .. agak malu di situ .. but , like i care ?? hahaha
last kali , laki .. he came when we`re about to enter the room ..

msuk ja dlm bilik tu , bg salam , coz we know all inside the room are muslim .. 1 man and 2 women .. juz nice ,, muka dpa xdak la garang,kiranya xdak la ketaq sgt .. huhu .. diberikan arahan ..

- do bridge , connect 2 tables
- given spaghetti , thread , and scissors
- in 30 minutes ..
- have to communicate in english ..
- they will test our bridge by putting a 500g load on it ..
simple right ? soklan bocor sudaaa ..

yeah , we`re in a team .. do it together .. yg plg xtahan , da sorg guy ni bg intro " ok,lets do it.we have know we have to the bridge right"..sumting like that la .. ahaa , memang , soklan mara 1malaysia .. pakat gelak semua ..

overall , our team is okay la .. our english is not so gud ( some of them are gud .. hehe ) .. we can still laugh , yeah , okay .. it is gud if we`re in a team ..

untill the man said " ok,u hav 15 min left" .. seriously , xsedar lgsg kot 15 minit dh berlalu .. buat lgi , ikat spagheti guna benang .. buat2 rsa cm xkukuh bridge kami tu .. i gave them an idea , and one of them said " we`re lacking of time" .. ok, smua pkat gelak . hahaha .. i know3 .. masa last touch tu , about 2 mins left , ada lg bg cdangan .. " we have only 120 seconds , its bout time , guys " , i said ..hahahah ,, pakat gelak lagi .. " juz pray guys " .. hahaha ..

TIMES UP

kami kembali duduk dalam line .. bajet tin sardin sebab ada kwan kata tin sardin ... tgk2 pakcik tu bwak kuar tin milo .. adoiiii ,, ada sorg boy tu kata " ohh ,, i dont want to see this " .. ye la . xmo la cekk .. zaman kejatuhann !!!

letak2 , seperti yg disangka , xsmpai 1 SAAT , tin milo JATUHHHH ~~~~ hahhahahahaha
sangat la memalukan .. penguji tu kata , kt sini xdak engineer kan ? ak cepat2 la geleng .. yeah , mostly our team is actuarial science , aku sastera ikhtisas ngn mubdi .. pastu budak engin yg ak sembang td tu admit dy bdak engin .. huhuh ~~~

then , dpa tnya 8 soklan .. sorg bleh jwb satu soklan saja .. kalau nak jwb angkat tgn .. huhu .. aku rasa mst tnya soklan sama ja coz kertas tu depa laminate lg .. ello , kalau takat nk tnya km 8 org , perlu ka laminate ? i dun think soo .. hbskan duit jaa ... huu ~~ so , get ready ahh , coz ak pn dh tau soklan apa nk tnya ,based cerita2 yg diceritakan kwn2 yg p interview tuh .. tp bila dh ktaq , smua lupa .. ikut sdap mulut ja ckp .. aku kena soklan tricky cek .. sapa pn xsngkat tgn .. aku sorg ja angkat .. mau xmau kena jawab ahh .. oh , tidak ! dy tanya aku , " ARE U A LEADER OR FOLLOWER ? EXPLAIN " .. ngaaaa .. hahahah .. pndai2 la ak goreng , tp mlgnya ak goreng xmasak .. sikit sgt la ak ckp .. tah apa ak merapu tatau laa ~~~

before kuar bilik tu , salam la ngn penguji tu ,, klo bleh , cium la tgn , tunjuk hormat (aku nyesal xcium tgn,wt cm hebat bleh..adoii3..jgn contohi akuu !! ) ..
so , bila dh melangkah kuar bilik , everything is over ~~
let bygone be bygone ~~

masa nak turun ke lobby tu , km 1 group turun guna lif . then , ada staf mara jugak kot masuk .. smntara tunggu lif turun bwah tu , dy tnya , cena tadi ? boleh buat ? and guess what , kami satu group juz laugh .. hahaha .. semua pakat gelak dlm sedih , jambatan yang kami bina tu runtuh ke karpet ! haeh ,, nasib3 ..

xpa la .. we`d do our best, guys .. there must be something behind all this .. be strong ! ada lagi yang lebih baik tuk kita ,, pepn , i hope kita semua akan dapat mara scholarship .. ameen ~~

gud luck for those who are going to be interviewed next year !








Friday, March 25, 2011

RESULT SPM 2010

ASSALAMUALAIKUM ..

waahhh !! it was a long long time no see ! ( bahasa apa guna daaa )

well .. i guess all of u know that SPM 2010 result was going out ( ? ) on 23rd MARCH 2011 .. history date for us ~~

hermm .. malas ah nak cita byk2 .. just bila cikgu yati dan cikgu salmiza bagi slip , ckgu yati buat muka pelik dan SAPSPEN ! waahh ,, yg peliknya , aku xdak la berdebar2 sgt pun .. hantu kot , xdak perasaan . hihihi

ok2 ,, ckgu kata " TAHNIAH" sambil senyum .. tgk2 .. ermm .. selamber jaa .. sama ngan trial .. huhuhu .. terkilan la sket , target 11 , tp dapat 10 .. tapa , tu rezeki aku .. redha2 .. soo .. tu jer la .. xdak la rsa happy sgt ka , sedih sgt ka .. BIASA ..

lepas2 tu , jumpa kawan2 .. yo ler , pasni mana nk jumpa dah .. pakat2 fly hbes dah .. huu ~~

pstu , ak teman pah p amek borg brhnti sekolah dan settle hbes .. blek kui 1 .. jumpa cikgu2 jugak ~ pasni bila la lg nk jumpa cikgu .. tadak pa pun ak nak cita .. td aku da beberapa statement nk ckp ..

1 - THANK YOU cikgu-cikgu yang ajar saya dari saya tadika sampai saya sekolah menengah .. you`re superb ! TERIMA KASIH kerana mendidik saya sehingga saya mencapai tahap ni ^^ .. hanya DOAku yang mengiringimu , wahai guru-guruku ..

2 - TAHNIAH kepada rakan-rakanku yang berjaya dalam SPM 2010 .. ampa memang hebat ah .. mai aku nak sebut sikit nama-nama ..
-- WIDAD BT . AB QAIS ( 12A)
-- NURUL IZZATI BT. ALIAS (11A)
-- NURUL AINA AJMAL BT.ABD DZAR (11A)
-- HUSAM BIN ALAUDDIN (11A)
-- MUHD THAHIR BIN MAT ZIN (11A)
-- MUHD AZLIL BIN RAZIF (kot) (11A)



ni ha ,, siap masuk paper lg ni .. ampa mg superb gila ah ! tabik ! *sikit jelez*wawawa
sapa prasan ada la depa ni masuk tv3 .. tah , ak dgq crita ja .. aku tak tgk pun .. huhu .. tp btoi la , ada tv3 mai interview depa .. tv al-hijrah pun mai .. fuhh ~~


ini ja yang aku tau ,, overall 9 org dapat straight A`s .. yg len ak tatau ,, apa2 pun , tahniah ! alfun mabruk ! congrates ! moga2 kita sama2 mencapai impian kita dan terus success di dunia dan akhirat ~ amin ..

3 - kepada sapa2 yang dapat kurang memuaskan , terima dgn redha ja .. ni yang terbaik utk kita .. ALLAH tau yang terbaik utk kita .. apa yang kita dapat tu semua rezeki kita .. dan yang pastinya ada HIKMAH di sebalik semua ni .. jangan anggap SPM in the end of your world ok ? it just begin ..


apa ??
aku dapat bapa ?nah ..


ermm .. ni la pewangi2 maahad .. insyaALLAH berjaya semuanya .. dapat menabur bakti kepada bangsa , agama dan negara ! amin~~

Tuesday, February 22, 2011

:::: another extra work :::::

ASSALAMUALAIKUM ...

hehe .. saja ja nak habaq kt blog den yang tercinta ni ,, nak habaq ni ,, aku buat kerja baru .. ye la , nak mengurangkan masa aku berhadapan dengan benda alah internet ni .. huu ~~

nak tau buat kerja apa ? BERNIAGA !

acewaaahh .. simple ja , aku niaga ni ,, jual bookmark a.k.a penanda buku .. hehe ,,hbes xdak keja dah r ni .. jual kat kwan2 adik , alhmdulillah , masyuuuk la sket purse aku tuh .. ;p
nak tau jual brapa ?

bak kata mael dlm upin ipin tu : " 2 singgit .. "
so, singgit bahagi 2 = rm o.50 la ..

mula2 nak jual singgit satu , tapi mak kata jual la 5 kupang ,, kesian la kat budak2 sekolah rndah , stg nak makan xdak duit pulak .. huhu .. aku kejam sgt ka nak jual singgit tuh ? huhu ..

ok2 , muktamad ! jual 5 kupang satu tu !



this is my first try .. 21 keping .. alhmdulillah , habis semuanya ~





ni pulak , my 2nd handmade lepas dapat permintaan lagi dr kawan2 adik .. hmm .. ni ada yang tak tulis kata2 coz ri tu adik aku tnya, " kak , tapa dak kawan emy nak soh kak wt ni , pastu nanti dpa nak soh kak tulis apa yg depa nak? " .. aku pun kata , " hmm ,, tapa gak " .. nak tau dak sbb apa ? sbb aku KERING IDEA nak tulis apa kt bookmark tu ..depa nak wt cmtu , sgt2 lah dialukan ~~



ini , hadiah tuk anak2 murid aku .. ri tu ,buat kuiz tajwid kat depa , janji nak bg hadiah.. ni je la hadiah depa , xsebarapa pun . yg ni yg aku mampu buat .. pepun , they`re happy to receive their present ., yang best kan , bila da anak murid yang hawaq sket , nakal dalam kelas , ucap THANK YOU , USTAZAH .. i`m juz smiling and answered u`re welcome .. sooo sweett ~~