template

Thursday, May 12, 2011

Islam boleh tumpang tak ??

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Sekarang ni dah pakat2 sibuk buat persiapan nak masuk uni , matrik .. namu ada yang dok tunggu tawaran jpa ngn mara , sabor je la .. bila nak kuar , entah la ..

ada jugak yang xberjaya dapat uni , jangan risau .. tingkatan 6 da , poli ada , maktab ada .. jangan risau .. byk ja peluang nak belajar ni , tak dapat uni tu , ALLAH nak bagi yang lagi bagus , kita memang xnampak lagi sekarang .

hakikatnya semua benda yang ALLAH tentukan tu , semua ada hkmah , semua terbaik untuk kita .. kadang kala sesuatu bnda yang kita nak sgt tu , bukanlah yang terbaik utk kita , dan kadang kala benda yang kita bnci sgt tu , terbaik untuk kita . yakinla dgn ketentuan ALLAH ,, pencipta itu lebih tau tntg ciptaannya .. mcm tu jugak la ALLAH . ALLAH cipta kita , so He knows the BEST for us .. jgn risau , redha dan sabar dengan ketentuanNya ..

ok , xkesah la mpa nak pi mana pun lepas ni , ingat ni la masa depan kita . sekarang cuba tetapkan matlamat kita . nak p mana , nak jadi apa , then and then ..

sepatutnya sekarang ni kita dah tetapkan , ke mana kita 10 thn akan datang . pilih kos tu nak masuk u tu , kita dah tau , ke mana kita lepas ni . kita kena la merancang kehidupan kita nnti cena sebab if you fail to plan so you plan to FAIL !!


yes ! our part is MERANCANG , and the rest serah kt ALLAH . kita merancang , ALLAH menentukan , apa org puteh kata , man propose God dispose ehh ?? huu .. the MOST IPMROTANT , believe in ALLAH .. He knows the best .. huu ~~

cam melalut banyak , lari dr topikk .. opppsiieee

nak cakap ni ja .. apa2 pun keja ampa nak buat nanti , apa yang mpa rancang , pastikan ISLAM BOLEH TUMPANG ..

CENA TUHH ??

haaa ,, apa2 pun yang bakal ampa buat nanti , plz tlg pastikan masyarakat kita , agama kita khususnya bleh dapat manfaat ..

bak kata kak idah ( fc himega ) :

"maksudnya , apapun bidang yang kita pilih , kerjaya yang kita pilih , yang paling penting islam boleh tumpang , bukan hanya sekadar kita atau keluarga kita ja yang boleh tumpang kelebihan tu , tp islam pn boleh tumpang , baru bleh kita jadikan bekal untuk jumpa ALLAH nanti"


insyaALLAH .. sama2 la kita doakan ..

mpa nak tau satu story x ?? HAKIKAT NI , BUKAN MAJAZ !!

ahaaa .. industri beras ( cewaah , ayat ) kita la ni , byknya diconquer oleh CINA .. ulang CINA .. ok , cakap , cap apa mpa makan la ni ? rambutan ? jati ? jagung ? ahaaa ,, tu semuaaaa CINAA !!
ok , full stop there , amek nafas ~

fuhhh .. kwn2 my dad ramainya cina , so he KNOWS VERY WELL WHAT ARE THE CHINESE DOIN WITH THEIR MONEY ! tax dari goverment depa bayaq gak , tapi xsmua ,, hey , ingt cina lekeh ngt ? depa lagi pndai tau ! ada la skit2 ( byk kott ) lari dr tax gov . tau depa wtpa ngn duit2 yang mpa tu ? dy derma p buat tokong2 depa .. utk kepentingan bangsa depa

syok ka mpa dok tlg depa tu ?? dok bagi kaya depa tuu ?? mesti TAK kannn ,, tlg la , nak beli barang , beli la yang melayu atau lebih tepat ISLAM .. buatan org ISLAM .. kalau kita snri xtlg bangsa agama kita , sapa lagi ?

fikir2kan laa ..
for the sake of ummah . plz think . fikir dalam2 , kerjaya ampa nanti ni , ISLAM BOLEH TUMPANG ..

wallahua`lam

4 comments:

ummu said...

assalamualaikum..ape contoh beras buatan org islam??

Miss Ami said...

aku makan beraih siam.. :] braih rambutan x lazat !!
thanks for sharin. oh btw, post ini buleh jugak dikategorikan sebagai post mempromot beraih keluaran keluarga anda.. :] kidding eh..
boh la gambaq beraih hang weh. promot promot.. majulah baraih keluaran melayu Islam!!! (okayy, aku bukan racist..)

nf_diana said...

hahaha .. skrg kan tgh belajar2 nak berkecimpung dlm bidang ni , so mcm tau byk sket la sal suasana skrg...ahaks~~btw,thnx for ur idea...tunggu dulu , kena mix permission big boss dulu ~~ heee~~

Cik Nurul said...

betul2! kalau kita buat sbb Islam, kita kira menjalankan tugas kita sbgai khalifah jgak. shortcut buat pahala ouh hari2 kerja pun dikira amal berbanding kerja sbb nak duet smata2 =P