template

Saturday, December 8, 2012

bulatan gembira :)

Assalamualaikum wbt

Pejam celik pejam celik, dah nak smpai final week pun.. Next two weeks dah final exam, and then break for two weeks. lepas tu msuk semester baru, SPRING! kejap ja masa berlalu, rasa cm bru ja smlm smpai USA. Alhamdulillah

Orang cakap kita duk negara org, baru kita nampak hitam, putihnya tu. Alhamdulillah, kawan2 yg sama2 datang sini, alhamduliillah, nmpak la perubahan tu. kalau sblm ni free hair, ada yg pkai tudung. kalau sblm ni tudung singkat, ada yg dah cover aurat tu elok elok. kalau sblm ni xpenah kenal apa itu usrah, kat sini depa kenal usrah tu apanya. alhamdulillah aku pun tergolong jugak dalam tu. bkn xpenah usrah sebelum ni, penah kat sekolah dulu.. tp tak rasa manisnya usrah tu. dulu rasa mcm bnda tu wajib, and kena p walau ribut melanda. tp skrg alhamdulillah ada kesedaran sikit kot. dulu p pn malas2, terpksa, skrg alhamdulillah best. nk cakap pasal apa pun xpa, xdak barrier dgn naqibah.

usrah kami ni digelar "sorority muslimah". idea ni dapat sbb kat sini ada groups of minah salleh, they call themselves sorority. cm usrah tuk depa la. km islamikkan nma tu, so jadi la sorority tu.
kalau usrah kurg 2 jam tu, tipu la. selalu ja lebih, byk bnda nak cita dlm tu. tmbh plak naqibah style byk sgt ilmu dia, byk sgt nak dia curahkan kat km smua. [ ni pun, xpegang pada 10 muwasafat tarbiyah, tak menjaga masa ]. tmbah2 lagi, adik2 usrah akak ni pulak memang bising, ada ja bnda nak kongsi, nak cerita, kepoh habis kami semua ni [errr, jgn tiru kamii]

tp byk bnda la dapt kat sini, insyaAllah..
by the way, tadi baru dpt tau sorg naqibah km ni engaged.. terkejut kot. tp memang layak pun dia nak kawen pun. agama ada, urusan umah setel, insyaAllah

sedang ahli2 usrah km `bermunaqashah` pasal tunang2 ni dalam whatsapp [ah, kami ada group sorority muslimah kat whatsapp :P], akak tu bg gambar ni :

aha, ni da belajaq waktu program ISK dulu, ini sejarah kita.. ni pun klo nk cita panjanggg
tapi tapi, haa akak tu kata apa.. tang individu muslim tu ada 10 muwasafat tarbiyah, kena setel tu dulu baru boleh naik tingkat kedua tu which baitul muslim (ehem ehem). aduuhh, aku tgk ni, 10 tu susah kot, memang tak kawen la ceni~~

tapi kan tapi, meh nak quote la akak tu cakap apa, "nampak x 10 benda yang kat tangga first tu, weh 10 kot. xde yg tu/xberusaha utk dpt yg tu, jgn harap nak langkah tangga ke 2" dush dush. mksdnya, tak dak usaha nak jadi baik, jgn naik kawen la~ ingat senang nak kawen~ haishh

hmpa tau tak apa 10 tu? dok muwasafat tarbiyah dr tadi lg. tau dak? ingat g? meh nk remind sket
(aku pn lupa :P)


1. Akidah yg sejahtera
2. Ibadah yang sahih
3. Akhlak yg mantap
4. Luas pengetahuan 
(ada sorg bkn muslim ni cakap, quite well known jugak la org ni, aku xingat, dia kata dia xtakut dgn org islam sbb dia tau org islam ni malas MEMBACA ERKKKK)
5. Sihat tubuh badan
6. Mampu berdikari
7. Melawan nafsu
8. Sangat menjaga masa
9. Sangat tersusun urusannya
10. Bermanfaat pada org lain

InsyaAllah sama2 la buat. mungkin boleh tulis ni kat cermin, board meja study, peti ais atau apa2 ja. remind yourself. and lg satu, tulis 10 bnda ni dalam organizer, then pecahkan lagi bnda2 ni dgn apa yg kita blh wt nk bg diri kita da sifat2 ni. insyaAllah aku cakap ni bkn utk hmpa ja, aku pn kena buat.
"wahai org yg beriman! mengapa kamu tidak mengatakan apa yg kamu kerjakn? itu sgtlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa yg kamu tidak kerjakan" (As Saff:: 2-3)

Wallahua`lam...

3 comments:

ifbr said...

Assalamualaikum.
Wahhhhhh, akak berada di USA? Mesti seronok, kan? Hehehe.

Bulatan gembira = lingkaran sakinah. Mari kita menuju kebahagiaan. Allahumma amin ya lathif. :)

nf_diana said...

Thanks awak! Doakan saya please! :D

Anonymous said...

Salam. Nak join grup wasap awak