template

Friday, November 9, 2012

first usa post

Assalamualaikum.

|| Ini post yg dah lama dah tulis, tersimpan sbg draft. dan malas nak edit sbb benda ni dah lama. but yeah, still my first post ||

Haha. finally after about three weeks, I update my blog. sungguh pemalas busy diri saya.
Okay, how to start? I donno. so much to write, but then taktau nak tulis apa.

Genap 16hb Sept ni, insyaAllah, dah sebulan kat bumi Allah yg Uncle Sam ngaku dia pnya tu. For the first week tu, kami semua tido kat hotel kot. sebenarnya kalau datang awal before orientation, km kena bayaq 20usd per night, sila convert. RM60 ye rakan-rakan. Kalau dekat hotel according to our seniors, belas-belas usd je sorg bayaq. satu bilik share 4,5 org, so save sikit di situ. eh eh, di sini 1 dollar pun berkira ye rakan-rakan. 1 dollar tu rm3 u ollss. mahaii

Mostly duit kami ni banyak dihabiskan utk transportation eg. bus 1.5usd sekali naik, dan taxi in case kalau p walmart nk beli brg2 yg banyak dah tinggalkan kat malaysia. makan kami kat hotel tu ditaja oleh seniors yg sangat baik, memasak utk kami. Alhamdulillah besaq pahala depa dok tlg kami, dah la bulan posa plak tu. Moga depa sentiasa dirahmati Allah. Aminn

Cerita pasal JETLAG. 2,3 hari ja jetlag, lepas tu dh ok. ngada2 nk tdo banyak je. ohoh! haha. .
memang for the first week tu, ada la beberapa kali terlajak Maghrib. Opps.. bkan sorg tp 1 bilik. huhu. waktu tu asar dia dalam pukul 5, mgrb pkul 8. cm xlarat tunggu, konon nak bgn la sblm mgrb. at last, semua pakat ... hailaa.. astagfirulahazim. tu waktu mula2 smpai ja, lepas tu dh blh adapt. Alhamdulillah

Orientation week depa ni bkn mcm malaysia. everything is compolsory. sini tak eh, ada gak la skip sikit2. hehe. g yg pntg, p yg betul2 wajib ja. terok kan? takpa, sbb yg x p tu p jalan2 seniri, explore tmpat smbil ditemani oleh seniors. lagi bgus kot, jalan2 sniri. btw uni sangat besarrrrrrrrr. besaq gilaaaa. tp terbaek ah.

apa lagi eh? cuaca sini, wktu tu summer, lebih kurg cm malaysia je. tp ingat g waktu first day raya tu (raya kat us. wuuu T.T), SEJUK GILA. dahla pakai baju kurung ja. grrr 11 degree kot wktu. memang badan kebal betul. km smyg raya kat satu park ni. bila smpai park tu, tgk mcm MasyaAllah. you can see Muslims in all colors! Best koot. jumpa Muslims selain dr Melayu, terujaaaa. khutbah tu dlm english, itu kepastian. takbir tu xcm malaysia , malaysia sedap g. ada lagu2. malam raya tu budak laki melayu ada takbir sama depa, untunglaa. aku dalam bilik bukak youtube, nsib ada tube anda, hilang kerinduan hari raya pd family :')

Haaa,, after solat raya tu memang banyak gila makanan yg terhidang. kami Freshman Malaysian sgt teruja.... karena ini raya first kami di sinii. beratur panjangg sambil memaparkan muka keterujaaan kami.. pabila sampai kami nampak ketupat rendang nasi impit sate makanan yg xpenah jumpa pun. dan sesungguhnya aku xleh makan makanan mcm tu, tgk pn kembang tekak. banyak2 makanan tu, amek muruku ja. alhamdulillah ada muruku. pnya la tgkap muruku, upload dlm fb, berterima kasih sgt2 sapa yg bwak muruku tu. btw depa wt cm potluck, masing2 bawak makann msing2. rupa2nya malaysian jugak bwak muruku tu, kawan ceq jugak yg bawak. aisey ptutla serasi elok dgn tekak melayu ni. memang dr Malaysia rupanya.

Stop pasal raya. Raya wktu tu ja rasa, lepas tu xrasa apa dh. p walmart, shopping beli brg je. see, dh xdak raya. tp ptg tu seniors ada ajak makan kt umah. alhamdulillah merasa jugak la lemang, nasi impit, nasi, lauk MELAYUU AYAM MASAK MERAH! dpt makan pedass, ya Allah nikmat gila. depa kt sini xmakan pedas ye rakan rakan. depa xdak sos cili, depa ada tomato ja. masam. xsedap. Alhamdulillah, nikmat :)

lagi.. dah kuaq hotel tu km duk la asrama km. hmm.. cena nak kata. bilik dia ok, aku amek bilik 2 org je. boleh la hidup. tgkat 9 kott. tinggi.. itu ok, semua ok. yg tak bestnya floor coed. tau apa tu? maksudnya 1 floor tu cmpoq laki pmpuan.. cooll takkkk?? huh

susah weh hidup cmni. Alhamdulillah Allah gerakkan ati org yg atuq bilik km ni, letak bilik dpn bilik air. memang kalau bgn tgh mlm, xwt tahajud, mg saja mlas la ni. bilik air betul2 dpn pntu bilik, nmpak tak nikmat Allah di situuuu... as we all know, mereka ni kuat berpesta. iya memang pun. tambah2 floor coed ceni, tgh2 malam bising. almost everyday. stress gk kdg2, org nk senyap2 depa bising. tp nk wat cena. btw aku rasa aku dgn roomate aku paling dikenali di blok kami. bkn floor ye tuan puan, blok. sbb apa? sbb km ni berhijab. org snang recognize. tp rasanya tu pun Allah tnjuk nak suh kami behave kot. jgn dok lagha sgt kat negara uncle sam ni.

so far semua ok je sini. yg kurg best kat sini
1. tandas xdak paip air
2. makanan yg kurg kepedasan

tp apa2pun tu semua bkn terdesak sgt pun. all is well. pilih jalan ni, so kena tmpuh la. org mai hntaq jauh2 ni, kena observe la. dulu wktu aku susah dulu, i mean, when i faced all the hardships, aku selalu doa. aku nak p negara org sbb Allah pesan suh mengembara di bumi ALLAH. bertebaran di muka bumi Allah ni, moga kita mengambil manfaat dan amek iktibar. yes, memang aku observe people kat sini. how they behave and so on.
1. depa polite. seriously. buka pintu, kalau ada org kat belakang, depa akan holdkan pintu tu. baik tak? kat malaysia cm susah sikit kot nk jmpa. lagi satu, aku penah tlg holdkan pntu kat sorg budak ni (budak=kanak2). comel je dia ucap THANK YOU kat aku balik. you feel appreciated! bygkan!


--------
sekian. random gambar dari phone.

suasan super 8, hotel yg kami duk for a few days before masuk bilik on-campus

muka freshie sambut raya aidil fitri without family

suasana raya kat penn state I

suasana raya penn state II

suasana raya penn state III

suasana raya penn stata IV

suasana raya penn state V

freshiee

aiskrim yg sgt famous kat penn state, Berkey Creamery. penn state ada research center dia seniri buat ais krim ni. :) 
ini .. sangat jakun ye dgn kabus kat belakang tu. kebal gila, kuar pagi tanpa any sweater!


pemandangan dari bilik, saya tingkat 9, alhamdulillah cantik 
bilik I

bilik II

bilik III

* bilik org baru pindah bilik :P

2 comments:

pikO. said...

fety! take care! teringin pulak nak study oversea hihi :)

nf_diana said...

pikaaahhhhh, mai la sini, ikha pun ada kat sini.
btw, insyaAllah ada rezeki pikah mai la sini~ buat phd ke mster ke. :D