template

Monday, January 31, 2011

HATI INI ...

assalamualaikum ..

lepas baca novel DENYUT KASIH MEDIK karya Dr. Farhan Hadi , rasa best sgt .. mcm2 bnda yg kita bleh dapat .. well , drpd situ terdetik di hati ' AKU NAK BERUBAH ' ..

huhu .. mst tertnya kan , apa la maklong n nk brubah dalam diri dia .. haha .. adala .. hanya sesetengah org dan ALLAH sja yg tau .. tak , sbnrnya xramai pun yg tau ..

hermm .. aku harap berterusan la perubahan aku ni ..

wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati , tetapkanlah hatiku di atas jalan agama dan ketaatan kepada-Mu ..

sesungguhnya aku amat pasti pasti ada hasil yang lebih baik untukku nanti .. bukan sekarang , bukan sekarang ,, satu hari nanti , apa yang mampu aku buat , sabar ja ,, dan teruskan hidup sebagai seorang pelajar , dan menjaga nama baik keluarga , serta terus berusaha untuk menjadi seorang yang lebih baik .. sukar untuk diungkapkan , tapi untuk kebaikan , kesukaran tu perlu ditolak tepi .. moga hati ini terus terjaga .. amin ..



p / s
i -sapa2 y berkenaan , aku syorkan baca novel ni .. tolong la , luangkan masa baca ni dan sibukkan diri ..
ii - msti mpa pkiq , aku ni merepek lagi .. xdak info lgsg ..biar lah .. meh nak wt ayat jahat sket .. ni blog sapa tah ??? hehe .. sorry , gurau ja ~






HAVOC !

ASSALAMUALAIKUM ...

kecoh sana sini tentang rusuhan di Mesir .. byk nyawa da terkorban and nasib pelajar Malaysia di sana pun membimbangkan .. ya Allah , selamatkanlah mereka .. banyak kenalan di sana , rasa takut pulak .. takut2 jadi apa2 ..

apa2 pun , kita sebagai sedara sesama Islam , patutlah kita berdoa atas keselamatan mereka .. moga2 dipermudahkan segala usaha kerajaan untuk membawa mereka pulang ke Msia dgn selamat jika keadaan teruk,, insya-ALLAH .. jika tak dibawa balik pun , dgr kata akan dpindahkan di ngra2 berdekatan mcm Jordan .. apa2 pn , kita di sini hanya mampu mendoakan keselamatan mereka ..

bagi yang ada fb , LIKE sini
dan untuk tau perkembangan semasa di sana , tgk sini

wssalam

Sunday, January 23, 2011

SUPER WOMAN ??

Assalamualaikum ..

my fb status today : if u`re not strong enough , dun u ever dream to become a gud housewife ..

well .. today is a VERY TIRING day , not a BORING day , as usual .. wahaa ...
my mom is sooooo excited to tidy up our house today .. inside and OUTSIDE the house too !!
starting with the old shoes [ fuhh , soooo many lorh !! ] , clean [read:MENGGOSOK!!] the floor at the porch and at the back [ i hate this side so much ! the cats 'buat projek' at the back,u know,smelly~~] ok,leave it for a while ..

--- bru makan breakfast+read newspaper ----

next,in the house..as usual..'vacumming' the house,in the rooms,all rooms,bedrooms,living room,kitchen room??heee~~no la..at the living room and bedrooms only.. bla bla bla

---- and i finished all dat at 12.30pm , i dozed off -----

then , my mom asked me to iron the clothes .. 2 basket!full basket!! well , my mom said " kak buat la mana yang kak mampu , nnti mama sambung" .. aiseyhh .. and i started iron n iron and iron and i do not finished dat until now,until i write dis..i will continue it later laa..tonyte mybe..hoho

well , da point is ..
1- my mom do more work than me la
2-aku buat sikit jer dri mak aku .. mak aku lgi hebat ! xrehat lagi pn !
3-well , mengikut tahap kemalasan aku ni , xtercapai la aku sehinnga tahap mak aku .. i`m so impressed wif my mom actually..i juz help her..
4-i wondered,how she can do this ALONE when i`m at school dulu2?aiseyhh..

premise 1 : mak saya hebat
premise 2 : saya sayang orang hebat
conclusion : saya sayang MAK SAYA !!! MY MAMA IS SUPERB ! SUPER WOMAN !

MY MAMA IS MY IDOL .. TRYING TO BE STRONG LIKE HER ! ^^

p/s maaf,aku pinjam ^^ ni yer ! ( sapa yang tau,tau ler..lalalala)

adioss..wsalam~

Saturday, January 22, 2011

masa !!

ASSALAMUALAIKUM ..

aiseyhh .. asal nk tulis post jer , bkn tau nk tulis apa .. adesss .. nak updet , tp tadak idea .. mg xberguna lgsg la blog ni .. sapa2 yg membaca blog ni tuk mencari ilmu , sorry la noh .. no idea ~~ byk ngarut saja ..

hmm .. bkn nak wtpa pn .. saja tamau bg brsawang jaa .. well , khidupan selepas SPM amatlah MEMBOSANKAN .. smua org ada 24 jam an ? sama jer ALLAH bg semua .. ada yg pndai guna , bhagiala dy .. yg xpndai guna , kawan tu xbopa nk bhgia laa .. [ semua org tau tu cik kak oii]

aku tau la yg tuh ,, tp an , MANUSIA , mana na sedaq kan ? hmm .. bila dah terhantuk , baru nak mula sdaq .. hanya org yg berfikir saja yg pndai guna masa dy .. xsalah aku , masa kita kena dibahagi2kan , supaya hidup lebih efisien [ko ingt bio ka,pertukaran gas yg lebih efisien?hee~] .. tah la .. guna jer la apa2 pn .. erh , btol ni .. aku dgr ceramah dlm tv .. [cewahh ,, drpd tgk cter xdak pekdah kan] .. ustaz tu kata , maaf xbapa ingt nama ustz tu , kita kena guna masa kita 1/3 untuk ALLAH , 1/3 untuk DIRI SENDIRI , 1/3 lgi tu untuk AGAMA / MASYARAKAT ..

24 bahagi 3 = 8 jam
so,8 jam tuk ALLAH,8 jam tuk DIRI SENDIRI,8 jam tuk AGAMA/MASYARAKAT
1-tuk ALLAH TU dgn beribadat kpt ALLAH la,,bukan takat smyg jer tau..apa2 yg kita wt niat lillahi taala dikria beribadat..bekerja,pakai baju bla bla .. byk lg laa
2-tuk DIRI SENDIRI tuh mcm kita dok exercise,bg sehat bdan
3-tuk MASYARAKAT tuh mcm kita dok tlg2 org sekeliling kita ka,ajaq adik2,jiran2 bca al-quran ka dan lain-lain..

huhu .. aku tatau nak mapu apa dah sbnqnya .. tp,tu la nak hbq sket2 kt mpa..tau dah,msti mpa tau dah sal ni,tp nak peringt ja..bknkah manusia tu sifatnya PELUPA,dan kita kena saling mengingati la ;)

p/s teringt anak murid2 aku bca doa nak blek .. tasbih kifarah dan surah al-asr .. depa bca sekali ngn makna ..

DEMI MASA#SESUNGGUHNYA MANUSIA ITU DALAM KERUGIAN#KECUALI MEREKA YANG BERAMAL SOLEH DAN BERPESAN2 DGN KEBENARAN DAN BERPESAN2 DGN KESABARAN#AMIN#

Tuesday, January 4, 2011

kerja baru ?

Assalamualaikum ...

hihi .. malam ni start keja .. cewah , konon dah besar ler tu .. tadi nak p tmpat qiraati tadi pn , ckp kat mak " eh , macam xpecaya je nak p kerja " .. " selamat menempuh alam dewasa " , mak kata .. adesss !!

oke2 , mula2 pegi pukul 7 , sebelum masuk mgrib .. yela,bru lagikan .. pegi la awal , even ustzah tu suruh pegi after mgrib .. oke , nek la moto yg mnyak xbopa nak ada tu .. pi2 .. xdak org ??? .. kol la ustazah roziah tu , kata dah sampai .. then ustzah soh la tunggu kejap , nnti ada ustazah lain pegi .. hee ~ aku keceringan di situ ! S.E.M.A.N.G.A.T. ... haha

dah tu , ustazah saadah pun datang ~~ hmm .. muda jugak ustazah ni ..

sebelum mgrib tu , sembang2 la sket ngn dia .. owh , rupa2nya dia duk tahfiz , ngaji kitab deyhh .. umur dia , xtanya la pulak ;p . tp aku rasa muda lagi la .. hmm .. ustazah ( aku panggil akak jer ) citer la , budak2 ramai .. xsempat 2 ustzah ja nak kaver , hampir 60 org gak semua , 20 org 1 kelas [ aku main agak jer ] .. sebab tu la perlukan sorg lagi assistant , aku ler tuh .. hee ~

dalam 7.50pm , ada dah bbdak datang .. aku masuk dalam bilik ngaji ni .. sorg2 datang .. tnya nama diorg , sekolah mana , drjah brapa [ tapi , hampeh , bkn aku ingt pn .. sorry adek2 ] .. ada sorg budak ni , nama asyiqah , tnya , " ustazah nama apa ? " aku jawab , " nama ustazah [ erk , ustazah ?? hee ~ ] diana .. " owh , nama ustazah sama ngan dia ! " ( sambil tunjuk kt sorg budak ni )

dan kelas pun bermula .. memandangkan aku blurr , tatau nak wt pa , nasib bek la asyiqah n da gang membantu [ aku xbopa ingt nama depa , ada zulaikha , ain , lagi ..... tak ingat ;p ) .. diorg la gtau .. ustazah slalu wt cmni , cmtu ..

owh , sistem depa , baca AQ sendiri , then baru baca kat ustzah , lpas tu sementara nak tnggu kawan len baca pulak , ustazah kena la suruh depa tulis ayat2 AQ atau hapai surah2 lazim .. owh baru aku paham ! ni asyiqah n da gang la hbq ...

mula2 check la sorg2 baca [ takat sorg je la ] , bbdak ni dah hingaq .. aku kuatkan suara aku sket [ ala , marah2 manja ] .. sbb bbdak ni dah hilang kesabaran aku check sorg baca , ada budak ni ckp " ustazah , ustazah dulu check 2 org sekali .. " owh , pulak .. " oke , meh kamu mai baca .. " .. dan otakku brfikir [ mampuih aku cmni .. ] honestly cakap mg xdan ! mcm robot aku ni tadi ..
2 org baca SERENTAK ! check sorg ni , sorg lagi dh habis " aik, kamu baca hbes dah ?? " .. " yela , ustzah asyik tgk dia ja dri td " .. adesss !! pulak .. tapa la .. so , buku rekod budak tu free ja ak tndatgn tnpa tgk dy baca .. adiuhhh

dah lepas baca sorg baca , kena bg task pulak .. hafal ayat AQ , tulis ayat AQ .. tengah2 aku dok check DUA org baca , " ustazah2 .. saya nak hapai jawab azan ! " .. " ustzah2 .. mana aci ! dia langkau .. saya nak hapai surah al-qariah ! " .. " ustazah2 , ustzah dok mana ? ustzah umur brapa ? " adoii .. wktu ni la nk beramah mesra pun .. " stgi kita sembang len nah " , aku kata kt budak tu ..

macam2 .. td , da sorg budak ni sekolah rendah al-azhar ( sekolah lama aku ) .. aku kata " adik ustzah ada ngaji situ " .. " apa , ustzah ? anak ? " .. " oish , mpa ni .. nmpak ustzah cm kawen dah ka ? " hee ~~

tu la , bru sejam kat sana .. xdak la penat .. bez men ngan budak2 ni .. terluang jugak masa aku , xdak la layan fb sepanjang malam .. income pn dapat .. hee ~~

sebelum balek tu , suruh bca asmaul husna .. smua xsmngt .. " cepat la ustzah , lewat dah ni .. nak balik " .. aku kata . " kejap , nak hbis dah ni " .. lepas abes baca asmaul husna , baca doa lepas baca AQ .. yg lawaknya semua berpadu suara , sehati sejiwa , semangat baca doa tu .. nak balik .. haila , budak2 ni ..

oke , pengalaman pertama bekerja !
wsalam

Monday, January 3, 2011

kerja part time ?

Assalamualaikum...

hehehe .. xtahan aku nak senyum hari ini .. macam ni ,,

al-kisah bermulanya ,
aku pergi kedai , nek moto ( baru basuh ni..shine ~ hehe ) , p kedai topup ,
pastu kan ada sorg makcik (W) ni tgur aku (A) ..

W : Assalamualaikum ...
A : Waalaikumussalam ..
W : Adik ni kerja ke masih study ?
A : err .. bru abes SPM ( aku pikir , sapa pulak ? aku knai ka ? hee~ )
W : adik nak amek kerja PART TIME jd cikgu qiraati x ?
A : err.. ( hahaha .. lawak gila ! ) tatau la MAKCIK ..
W : kerja malam la .. sebab petang xramai sgt kan ..
A : owh .. tatau la MAKCIK .. kena tanya ayah dulu sebab malam an .. MAKCIK tinggal no phone kat saya ...
W : oke .. 01 ********
A : nama MAKCIK ?
W : kak *****
A : err .. tima kaseh AKAK .. (bru kusedar , aku dah besar .. selepas ni panggil orang yg dah kawen KAK , jgn panggil MAKCIK nah ! )

huhu..itu la .. xsgka p kedai tadi pn da hikmah ..
mak dah oke ! tnggu kelulusan ayah jer ..
aku pun tatau nak p ke x .. huhu .. ustazah .. huhu
tp oke jugak kan part time .. lgpn , jadi cikgu pun dapat gak pahala , di samping dapat $$$ sket .. tambah la duit poket .. budak2 tu baru mula belajar AQ , isk , besar pahalanya tu , buat pulak baca sampai akhir hayat .. masya-Allah .. erm .. bleh jugak ..

p/s papa ! papa ! cepat la balek .. nak tanya ni .. hee ~
doakan yang terbaik utkku yer !

9 bulan ???

Assalamualaikum..
The academic term of IPTs (IPTA & IPTS) will start in September

instead of July now. Reason:

1. Give more time for SPM leavers to decide (the ministry says

outstanding students are going to foreign universities because of

this. We thought outstanding students always knew what they

wanted)

2. To attract foreign students ...(July intake d
oes not align with

summer break semester abroad.

source:afterschool.my



dah dgr dah desas-desus ni sbnarnya..tak sangka BETUL ! adoiiii...tanam banyak lagi anggur la aku kt umah ni..
adehh..apa la aku nak buat dalam masa 9 bulan ni?penin2..
1- lesen keta [ otw dah ]
2-sambung kursus bi [ yg ni cm malas nak pi ]
3-kerja ? [ haha..tatau nak kerja apa ]

hmm..apa2 pn..dah masuk alam baru ni [ cewah,konon dah besar .. besar ke? ] ,
kena pandai fikir buat keputusan dah,,tapi,masalahnya diri aku ni bukan reti sgt buat keputusan, [ kena blaja la sis, klo x,xleh hidup ]..betul jugak tuh..hmm..belajar...belajar..

" belajar dari buaian hingga ke liang lahad ! bukan takat lepas sekolah menengah jer ! "

p/s aku rindu maktab mahmud .. aku rindu ..lepas ni, nak belajar agama, SENDIRI ! dah xdak sapa nak tolong suap ! hmm.. aku rindu ..

Saturday, January 1, 2011

pesan Guru

Inikan video yang saya never ever tidak akan lupa !



video



HAPPY FAMILY EVER AFTER ;)
5 AL-JABIR