template

Tuesday, January 4, 2011

kerja baru ?

Assalamualaikum ...

hihi .. malam ni start keja .. cewah , konon dah besar ler tu .. tadi nak p tmpat qiraati tadi pn , ckp kat mak " eh , macam xpecaya je nak p kerja " .. " selamat menempuh alam dewasa " , mak kata .. adesss !!

oke2 , mula2 pegi pukul 7 , sebelum masuk mgrib .. yela,bru lagikan .. pegi la awal , even ustzah tu suruh pegi after mgrib .. oke , nek la moto yg mnyak xbopa nak ada tu .. pi2 .. xdak org ??? .. kol la ustazah roziah tu , kata dah sampai .. then ustzah soh la tunggu kejap , nnti ada ustazah lain pegi .. hee ~ aku keceringan di situ ! S.E.M.A.N.G.A.T. ... haha

dah tu , ustazah saadah pun datang ~~ hmm .. muda jugak ustazah ni ..

sebelum mgrib tu , sembang2 la sket ngn dia .. owh , rupa2nya dia duk tahfiz , ngaji kitab deyhh .. umur dia , xtanya la pulak ;p . tp aku rasa muda lagi la .. hmm .. ustazah ( aku panggil akak jer ) citer la , budak2 ramai .. xsempat 2 ustzah ja nak kaver , hampir 60 org gak semua , 20 org 1 kelas [ aku main agak jer ] .. sebab tu la perlukan sorg lagi assistant , aku ler tuh .. hee ~

dalam 7.50pm , ada dah bbdak datang .. aku masuk dalam bilik ngaji ni .. sorg2 datang .. tnya nama diorg , sekolah mana , drjah brapa [ tapi , hampeh , bkn aku ingt pn .. sorry adek2 ] .. ada sorg budak ni , nama asyiqah , tnya , " ustazah nama apa ? " aku jawab , " nama ustazah [ erk , ustazah ?? hee ~ ] diana .. " owh , nama ustazah sama ngan dia ! " ( sambil tunjuk kt sorg budak ni )

dan kelas pun bermula .. memandangkan aku blurr , tatau nak wt pa , nasib bek la asyiqah n da gang membantu [ aku xbopa ingt nama depa , ada zulaikha , ain , lagi ..... tak ingat ;p ) .. diorg la gtau .. ustazah slalu wt cmni , cmtu ..

owh , sistem depa , baca AQ sendiri , then baru baca kat ustzah , lpas tu sementara nak tnggu kawan len baca pulak , ustazah kena la suruh depa tulis ayat2 AQ atau hapai surah2 lazim .. owh baru aku paham ! ni asyiqah n da gang la hbq ...

mula2 check la sorg2 baca [ takat sorg je la ] , bbdak ni dah hingaq .. aku kuatkan suara aku sket [ ala , marah2 manja ] .. sbb bbdak ni dah hilang kesabaran aku check sorg baca , ada budak ni ckp " ustazah , ustazah dulu check 2 org sekali .. " owh , pulak .. " oke , meh kamu mai baca .. " .. dan otakku brfikir [ mampuih aku cmni .. ] honestly cakap mg xdan ! mcm robot aku ni tadi ..
2 org baca SERENTAK ! check sorg ni , sorg lagi dh habis " aik, kamu baca hbes dah ?? " .. " yela , ustzah asyik tgk dia ja dri td " .. adesss !! pulak .. tapa la .. so , buku rekod budak tu free ja ak tndatgn tnpa tgk dy baca .. adiuhhh

dah lepas baca sorg baca , kena bg task pulak .. hafal ayat AQ , tulis ayat AQ .. tengah2 aku dok check DUA org baca , " ustazah2 .. saya nak hapai jawab azan ! " .. " ustzah2 .. mana aci ! dia langkau .. saya nak hapai surah al-qariah ! " .. " ustazah2 , ustzah dok mana ? ustzah umur brapa ? " adoii .. wktu ni la nk beramah mesra pun .. " stgi kita sembang len nah " , aku kata kt budak tu ..

macam2 .. td , da sorg budak ni sekolah rendah al-azhar ( sekolah lama aku ) .. aku kata " adik ustzah ada ngaji situ " .. " apa , ustzah ? anak ? " .. " oish , mpa ni .. nmpak ustzah cm kawen dah ka ? " hee ~~

tu la , bru sejam kat sana .. xdak la penat .. bez men ngan budak2 ni .. terluang jugak masa aku , xdak la layan fb sepanjang malam .. income pn dapat .. hee ~~

sebelum balek tu , suruh bca asmaul husna .. smua xsmngt .. " cepat la ustzah , lewat dah ni .. nak balik " .. aku kata . " kejap , nak hbis dah ni " .. lepas abes baca asmaul husna , baca doa lepas baca AQ .. yg lawaknya semua berpadu suara , sehati sejiwa , semangat baca doa tu .. nak balik .. haila , budak2 ni ..

oke , pengalaman pertama bekerja !
wsalam

3 comments:

deQna said...

hehe...dh jd ustzh dh akk..hoho..gud luck eh..smoga Allah prmudahkn sgla urusn akk...ameen~~:D

syafiqah fiqq said...

hehe..bgus diana..^^
tp cam x caye je diana mrh diorang..
muka cikit pun x garang..hehe..
jgn marah..btw..ganbatte..(^^)

-H@F!Z@H- s0me0ne that likes to discover the beauty 0f Islam- said...

great experiences..
may ur job get the bless... :)